Hopp til innhold

Jaktet på to bloggere - tok 7000

I jakten på to bloggere som har vært kritiske til en høyreekstremistisk gruppe i Italia, har norsk politi beslaglagt informasjon om 7000 personer.

Italiensk politi har bedt kolleger i Norge om å hente ut personalopplysninger om de to bloggerne fra en server i Oslo. Serveren tilhører organisasjonen Autistici, som tilbyr hemmelig e-post og blogger til politiske aktivister fra blant annet Norge, Italia, Russland og Nederland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kopierte hele harddisken i jakten på to brukere

Politiet tok en kopi av hele harddisken, og sitter dermed på informasjon om politiske bloggere i alle disse landene.

– Med tanke på informasjonen som er på avveie er dette en potensiell skandale, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge, IT-næringens interesseorganisasjon.

Waterhouse mener dette er et skremmende eksempel på at politiet ikke tar risikoen for at sensitive opplysinger om personer kan komme på avveie, på alvor.

– Man kan sammenligne dette med at politiet skal beslaglegge innholdet i to bankbokser, og ender opp med at de for sikkerhets skyld tar beslag i alle bankboksene i banken, sier Waterhouse.

På nettsiden til Autistici er det også publisert en uttalelse omkring det norske raidet på serveren:

«Når slike ting skjer i Kina eller Iran kommer de som bryr seg om personvern ut i gatene for å protestere mot «regimer» som spionerer på innbyggerne. Men når det skjer rett foran dem blir de forvirret, kanskje fordi mediene blåser opp de ubetydelige skandalene som skjer i dette ubetydelige landet.»

Politiet: Vil ha fokus på personvern

Politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård i Oslo politidistrikt sier at de bare skal sende fra seg informasjon som er relevant for italienske myndigheter. Grunnen til at politiet tok kopi av hele harddisken, forklarer den var at de ellers ville måtte utføre det tidkrevende arbeidet der e-postserveren stod, eller ta selve e-postserveren fysisk i beslag og beholde denne til de var ferdige med søket etter det de lette etter.

– Det var en helhetsvurdering. Men det er klart at det ikke er uproblematisk, og vi vil ha fokus på personvern når vi besvarer rettsanmodningen, sier Nygård.

I et notat til EU rapporterer Norge at politiet her ber om slik hjelp fra kollegaer i utlandet omtrent 1000 ganger i året. Samtidig får norsk politi litt under 1000 forespørsler i året fra sine utenlandske kolleger.

– Ikke noe som bare skjer i USA

Hans Jørgen Lysglimt i teleselskapet Runbox får ofte forespørsler fra politiet om å gi fra seg datatrafikk om kundene sine. Sist ble han bedt om å fryse trafikk for å sikre spor til et eventuelt pålegg om utlevering av informasjon.

Lysglimt mener folk må bli mer oppmerksomme på at dette skjer - også i Norge.

Torgeir Waterhouse (Foto: IKT-Norge)

Denne saken bør være en vekker for nordmenn, mener Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

– Dette er et problem som ikke bare eksisterer i USA og andre steder langt borte. Etter det vi vet begjærer Kripos data om kunder hver eneste dag, og de videresender begjæringer fra utenlandsk politi til norske bedrifter.

Politiadvokat Nygård forteller at norsk politi har plikt til å bistå utenlandsk politi, og at disse sakene blir prioritert.

– Det er viktig at vi besvarer disse henvendelsene, slik at vi skal kunne få hjelp i andre land, sier Nygård.

– Loven er satt til side

Waterhouse mener at denne saken bør være en vekker for nordmenn.

– Det betyr at vernet av det som er ditt, og som ligger i loven for å bevisst begrense blant annet politiet - slik at man må gå gjennom retten for å få tilgang - er satt til side.

– Dette er også et klart signal om hvordan det vil gå med datalagringsdirektivet . Dette viser at det er all mulig grunn til å ha en skepsis til at det skjer en systematisk oppsamling av data i tilfelle noen skulle ha bruk for det senere, sier Waterhouse.

Slik fungerer datalagringsdirektivet
Foto: Grafikk: Nyhetsgrafikk.no

AKTUELT NÅ