Hopp til innhold

Boikotter Ryanair - vervepremien er flybilletter med selskapet

LO boikotter Ryanair. Likevel har LOs fagforbund, Norsk Tjenestemannslag, startet en vervekampanje der premien er billetter med flyselskapet.

Video Vervepremie er Ryanair-billetter, men anbefales å ikke fly med selskapet

SE VIDEO: Anita Solhaug, 1. nestleder i NTL, beklager at fagforbundet har lokket med Ryanair-billetter til tross for at de boikotter selskapet.

Flere fagforeninger i landet boikotter det irske flyselskapet, fordi Ryanair ikke lar de ansatte organisere seg og få en tariffavtale.

Fagforbundene sluttet seg til kampanjen «Ryanair be fair», i regi av det internasjonale transportarbeiderforbundet ITF.

Også LO oppfordret til å ikke fly med med Ryanair. På tross av dette har LOs største fagforbunds, Norsk Tjenestemannslag (NTL), satt i gang en vervekampanje der premien er flybilletter med det irske flyselskapet.

Vervekampanje

"Verv en kollega - få tur til London" heter kampanjen.

I medlemsbrevet lokker NTL med gratis tur til London til dem som verver et nytt medlem. Problemet er at flyturen går med Ryanair.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes uttalte i september at de velger andre selskaper som anerkjenner retten til å organisere seg og retten til å ha tariffavtale.

– Ryanair har gjennom å nekte sine ansatte tariffavtaler, vist en fagforeningsfiendtlig holdning som vi ikke kan akseptere, sa Sundnes.

Lise Sundnes, LO-sekretær

LO-sekretær Trine Lise Sundnes advarer sterkt mot å reise med det irske flyselskapet.

Foto: NRK

Legger seg flat

Anita Solhaug, 1. nestleder i NTL, sier at de står bak boikotten til LO.

– Alle gjør en glipp. Og dette underliggende organisasjonsleddet, som holder til rundt Torp, har gjort en glipp. De har beklaget det, og vi har irettesatt dem i forhold til dette. Vi beklager at dette har hendt, sier Solhaug til NRK.

For nå er det snuoperasjon i Norsk tjenestemannslag. Den avdelingen
som har lokket med tur med Ryanair, har fått beskjed om å velge et annet flyselskap.

Og til alle som er bekymret for å miste vervepremien sin: Det blir tur, men med et annet flyselskap.

Ville hjelpe Ryanair-ansatte

Ryanair har hovedbase på Moss lufthavn Rygge i Østfold.

LO-leder i Østfold, Ulf Lervik, uttalte forrige uke at de vil hjelpe Ryanair-ansatte til å organisere nå som flyselskapet har fått en egen base i Norge.

– Vi har helt klare indikasjoner på at arbeidsforholdene er svært dårlige i Ryanair. Uttalelser fra informasjonssjefen i flyselskapet viser også en total mangel på forståelse for poenget med fagforeninger, sa Lervik til NRK.no.

LO-lederen i Østfold viste til Ryanairs kommunikasjonssjef for Europa, Daniel de Carvalho, som sa i slutten av september at flyselskapet kun vil forhhandle med hver enkelt arbeidstaker om lønns- og arbeidsavtaler.

– Det er greit for oss om våre ansatte ønsker å organisere seg, men når det gjelder lønns- og arbeidsavtaler så ønsker vi å ordne slikt direkte med den enkelte, sa Caralho.

Carvalho tror ikke at boikotten vil ha noen betydning for Ryanair.

Vervekampanje NTL

Vervekampanjen, som (NTL har startet, byr på flybilletter med Ryanair.

Foto: Skjermdump

Dårligere lønns- og arbeidsvilkår

Yrkesorganisasjonens Sentralforbund påla sin politiske ledelse, sentralstyret og ansatte i YS-sekretariatet å ikke fly med Ryanair under tjenestereiser i slutten av september. Handel og Kontors avdeling for luftfart og reiseliv gjorde det samme.

– Hensikten med kampanjen er å få Ryanair til å anerkjenne flygende personells rett til å organisere seg, sa YS-leder Tore Eugen Kvalheim for en knapp måned siden.

Ifølge Kvalheim har de ansatte i Ryanair dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn andre i bransjen.

– De står fritt til å organisere seg, men Ryanair nekter å forholde seg til tariffavtaler eller forhandle med ansatte gjennom fagforeninger.

Fagforeningen for luftfart og reiseliv (FLR) hadde samme begrunnelse for å slutte seg til boikotten. Norsk Transportarbeiderforbund vedtok tirsdag å boikotte Ryanair.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger