Hopp til innhold

– Planla aldri selvmordsangrep

Advokaten til den antatte hovedmannen i terrorsaken sier hans klient ikke har hatt noe ønske om å ta livet av seg.

Video - Jyllands-Posten kan være blindspor

VIDEO: Jyllands-Posten kan være et blindspor, sier Rieber-Mohn.

– Det er ikke den typen bombe det er snakk om. Han har aldri snakket om bombebelter eller den typen ting, sier advokat Carl Rieber-Mohn som forsvarer Mikael Davud.

Davud har i avhør forklart at han hadde planer om å lage en bombe som kunne sprenges i den kinesiske ambassaden i Oslo. Men forsvareren avviser at han planla en selvmordsaksjon.

Les også: Gikk på bombeskole i Iran

– Han gav uttrykk for at han hadde ønske om å treffe sin familie igjen etter en eventuell aksjon, sier Rieber-Mohn til NRK.

Ny forklaring etter tilståelse

Det var etter at han fikk vite at medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak hadde tilstått, Davud kom med sin nye forklaring.

Les: – Terrorsiktet har tilstått

Bujak innrømte at de to planla et terrorangrep mot den danske avisa Jyllands-Posten.

Davud har derimot forklart at Bujak umulig kunne vite hva som var det egentlige målet, fordi det bare var han som visste at det var den kinesiske ambassaden. Han sier han bare utnyttet de to medsiktede for å skaffe ingrediensene han trengte.

Les: – Davud planla å sprenge Kinas ambassade
Les også: – Ikke overraskende om Kina er målet
Les mer: PST vurderer å endre terrorsiktelsene

– Han ønsket nå å si sannheten for at ikke de to andre, som han oppfatter som uskyldige, fortsatt skulle regnes som involvert i denne saken, sier Rieber-Mohn.

– Ikke snakk om terrorcelle

Loven sier at minst to personer må ha inngått en avtale for at man skal få dømt noen for å ha planlagt terror. Jusprofessor Ståle Eskeland ved Universitetet i Oslo mener dette kan gi PST problemer med å få de tre terrorsiktede dømt.

Forsvareren til Davud mener de to forklaringene viser at det ikke har vært snakk om noen terrorcelle.

– Hvis jeg legger min klients forklaring til grunn så innebærer jo den at dette er et enmannsshow. I så fall er det jo ingen som har inngått noe forbund med noen for å utføre noen terrorhandling. Det må etter min oppfatning få betydning for hvordan denne saken videre blir behandlet fra påtalemyndighetens side.

– Er dette en taktisk forklaring for å slippe en terrordom?

– Det spørsmålet forutsetter jo at min klient har dyptgående juridiske kunnskaper om hvordan man eventuelt bør forklare seg for å vri seg inn på en sikker vei. Slike kunnskaper har ikke min klient. Han er relativt dårlig i norsk og vi bruker jo tolk hele veien i de forklaringene han gir til politiet. Han har heller ikke noen juridisk utdannelse, så det tror jeg man kan se helt bort i fra, sier Rieber-Mohn.

Kurderen Shawan Bujak skal i sin tilståelse heller ikke ha forklart at det var snakk om noen selvmordsaksjon. PST ønsker ikke å si noe om de nye forklaringene nå.

Mandag er det nye fengslingsmøter i terrorsaken. De går trolig for åpne dører.

Les: – Han var i så fall en uvitende løpegutt

Video – Håper jakobsen blir løslatt etter forklaringene

Tredjemann i terrorsaken har ikke tilstått. Advokaten håper de andres forklaringer kan føre til en løslatelse.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger