– Davud planla å sprenge Kinas ambassade

Terrorsiktede Mikael Davud har tilstått planer om å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo, sier hans forsvarer Carl Rieber-Mohn.

Kinas ambassade i Tuengen allé 2 i Oslo

Mikael Davud planla å sprenge den kinesiske ambassaden i Tuengen alle 2 i Oslo.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

– Bakgrunnen for dette er at han har en holdning om at diplomati ikke er veien å gå for å få frigjort uigurenes område, som nå er okkupert av kineserne, sier Rieber-Mohn til NRK.

– Det er en okkupasjon som har pågått i 80 år, og han ønsket på egen hånd nærmest å ty til sterkere virkemidler, og da har han klekket ut en plan om å ramme kinesiske interesser utenfor Kina.

Den kinesiske ambassaden i Norge ligger i et rolig villastrok på Vinderen på Oslos vestkant.

Davud har sagt til Rieber-Mohn at han i mange år har hatt et vanskelig forhold til kinesiske myndigheter, som ifølge Davud har drept flere av hans familiemedlemmer og venner. Dette er blant annet årsaken til at han er flyktning i Norge.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Carl Rieber-Mohn

KLIKK FOR Å SE VIDEOEN: Forsvarer Carl Rieber-Mohn forteller at Mikael Davud tilstår bombeplaner mot Kinas ambassade i Oslo.

Bujak tilsto attentatplaner

Davud satt tirsdag ettermiddag i avhør hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter at opplysninger fra medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak ble kjent samme dag.

Ifølge Bujak skal de siktede i terrorsaken ha planlagt et attentat mot den danske avisen Jyllands-Posten. Dette avviser Davud, ifølge advokat Arild Humlen som også forsvarer ham.

LES OGSÅ: – Terrorsiktet har tilstått

De andre visste ikke

Davuds muslimske tro eller kontakt med al-Qaida skal ikke ha hatt noen betydning for planene.

Rieber-Mohn sier forklaringen Davud har gitt tirsdag er ny, men at den til dels supplerer det han har forklart tidligere. De to andre terrorsiktede har ikke visst om planene hans, ifølge forsvareren.

– Ifølge min klient er dette en plan han har hatt helt alene, og han har brukt de andre medsiktede til å skaffe seg en del av ingrediensene som han trengte for å produsere en bombe, forteller forsvareren.

LES OGSÅ: PST vurderer å endre terrorsiktelsene
LES OGSÅ: Utvider siktelsen i terrorsaken

Ikke innrømmet straffskyld

Nå har to av tre terrorsiktede tilstått terrorplaner.

Rieber-Mohn understreker at Davud ikke har innrømmet straffskyld.

– Han innrømmer å ha vært i utlandet for å søke opplæring, men motivet for dette har vært hans ønske om å ramme kinesiske, materielle interesser, sier forsvarer Arild Humlen, til NTB.

Kina ville ha ham utlevert

39 år gamle Davud er den antatte hovedmannen i terrorsaken. Han er uigur-kineser (muslimsk minoritet i Kina), og kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning. Davud ble norsk statsborger i 2007.

Kina skal i samtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre den 30 . august ha lagt press på Norge for å få Davud utlevert.

LES OGSÅ: Kina ber Norge utlevere terrorsiktet

Uigur-kineserne, som kommer fra den urolige og oljerike selvstyrte regionen Xinjiang, blir sett på som et stort sikkerhetsproblem av kinesiske myndigheter. Støre har varslet at en utlevering ikke er aktuell, og at saken nå ligger hos det norske rettsvesenet.

Hør NRKs Asia-korrespondent: Kina ber Norge utlevere terrorsiktet

Pågrepet hjemme

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slo til mot de tre mennene 8. juli 2010, som alle har permanent oppholdstillatelse i Norge.

BAKGRUNN: Dette er de terrormistenkte

De tre mennene ble pågrepet i en velkoordinert aksjon i Oslo-området og den tyske byen Duisburg. Da hadde PST fulgt de tre mennene i et års tid.

Davud og David Jakobsen ble pågrepet hjemme, mens iraker-kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak ble pågrepet i Tyskland, sammen med sin kone og deres to små barn på ett og tre år.

LES OGSÅ: Davud vet ikke om dobbeltspillet
LES OGSÅ:
Fant Al Qaida-bilde hjemme hos én av de terrorsiktede

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger