NRK Meny
Normal

Gikk på bombeskole i Iran

Terrorsiktede Mikael Davud innrømmer at han gikk på 40 dagers bombekurs i Iran.

Video Terrorsiktet gikk på bombekurs

Under et avhør i Ila fengsel i går ga den antatte hovedmannen i terrorsaken, Mikael Davud, en helt ny forklaring.

Han fortalte at han planla å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo, og fortalte at han reiste til Iran for å lære seg å lage bomber for å kunne gjennomføre planen sin.

Les også: – Han var i så fall en uvitende løpegutt
Les også: PST vurderer å endre terrorsiktelsene
Les også: – Har ikke innrømmet straffskyld

– Han tok skjeen i egen hånd

Den utløsende årsaken til at han ønsket å sprenge ambassaden skal ha vært at kinesiske myndigheter krevde at han kom personlig til Beijing for å avslutte sitt kinesiske statsborgerskap da han ble norsk.

– Det så han på nærmest som en invitasjon til å møte opp og bli drept. Da bestemte han seg for å ta skjeen i egen hånd, og startet planleggingen, sier Davuds forsvarer Carl Rieber-Mohn.

Davud ønsket hevn mot kinesiske myndigheter som han sier sto bak drap på venner og familie i folkegruppa yiygurene, som han selv tilhører.

I 2008 bestemte han seg for å reise ut i verden for å få hjelp til å lage bomber. Han dro først til Tyrkia, men der traff han ingen som kunne hjelpe. Så han reiste videre til Iran, hvor han betalte for et 40 dagers bombekurs.

Kinas ambassade i Tuengen allé 2 i Oslo

Mikael Davud planla å sprenge den kinesiske ambassaden i Tuengen allé 2 i Oslo.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

Den eneste som kjente til målet

Da Politiets sikkerhetstjeneste i sommer pågrep de tre terrorsiktede ble det sagt at de hadde forbindelser til Al Qaida. NRK vet at PST mener Davud har hatt kontakt med konkrete personer i utlandet som knyttes til terrororganisasjonen.

– Dette tar han sterkt avstand fra. Han mener at han ikke har operert på oppdrag fra noen, og at det er en plan han har lagt for seg selv, sier Carl Rieber-Mohn.

I går ble det kjent at også kurderen Shawan Bujak har tilstått, men han har sagt at målet var avisen Jyllandsposten i Danmark.

Davud har derimot forklart at det bare var han som visste at det egentlige målet var den kinesiske ambassaden, og at han bare brukte de to medsiktede for å skaffe ingrediensene han trengte.

Ambassaden vil bekjempe terrorisme

I en kommentar til NRK gir den kinesiske ambassaden i Oslo uttrykk for at de tar dette svært alvorlig.

«Det at norsk politiet har i det siste avslørt og pågrepet en terrorist gruppe av "East Turkistan Islamic Movement", viser nok en gang at "Øst-Turkistan"-grupper samarbeider med internasjonale terrorist grupper. »

De mener dette truer både Norge og andre land.

«"Øst-Turkistan"-grupper ikke bare truer Kinas nasjonale sikkerheten, men også utgjør en alvorlig trussel mot sikkerhet til andre land, blant annet Norge. Bekjempelse av terrorist grupper av "ETIM" er en viktig del av den internasjonale kampen mot terrorisme. Kina og Norge har dermed felles interesser i å styrke samarbeidet på bekjempelse mot "Øst-Turkistan" grupper.», skriver de videre i uttalelsen til NRK.

Video TO-TILSTÅR2-280910-WW-001_MXF_Innboks.MP4

SE VIDEO: To av tre terrorsiktede har tilstått planlegging.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger