Hopp til innhold

Grensen for netthandel økes til 350 kroner

Lite skapte så mye bråk etter regjeringens forslag til statsbudsjett som grensen for momsfri netthandel. Nå er det klart at regjeringens omstridte grense på 500 kroner ikke blir stående. - Likevel en god dag for forbrukerne, mener Forbrukerrådet.

Netthandel: en kvinne med rød bluse betaler netthandel med betalingskort

Det blir ikke noe av regjeringens opprinnelige budsjettforslag om å heve grensen for avgiftsfri netthandel til 500 kroner.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre/KrF har støttepartiene fått gjennomslag for at grensen for momsfri netthandel fra utlandet ikke skal økes til 500 kroner.

Forslaget skapte ramaskrik i handelsnæringen, og et samlet arbeidsliv dømte forslaget nord og ned.

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og støttepartiene blir fasiten at grensen økes til 350 kroner, inkludert frakt- og forsikringskostnader.

Virke spådde massiv butikkdød og arbeidsledighet i handelsnæringen som en følge av hevingen av grensen for netthandel. Organisasjonen er fortsatt kritisk.

– Vil være skadelig for handelsnæringen

– Kritikken har tydeligvis gjort inntrykk, derfor er det skuffende at man lander på en slik mellomløsning. Selv om en grense på 350 er bedre enn 500, nullstilles ikke skadevirkningene av regjeringens forslag, sier samfunnspolitisk direktør i Virke, Harald J. Andersen.

Organisasjonen vil nå ha Finansdepartementet til å utrede en selvbetjeningsløsning for momsinnbetaling, noe Virke mener vil føre til at grunnlaget for fortollingsgebyret faller bort

Direktør i Forbrukarrådet, Randi Flesland.

- Nå er det viktig at fortollingsgebyret fjernes eller sterkt reduseres, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hos Virke håper man at grensen for avgiftsfritak kan fjernes helt, slik at det blir moms fra første krone.

Forbrukerrådet: – Et skritt i riktig retning

Forbrukerrådets direktør Randi Flesland mener hevingen av grensen for netthandel fra 200 til 350 kroner er godt nytt for forbrukerne.

– Fra forbrukernes side er dette et skritt i riktig retning, men den reelle økningen blir relativt liten når frakt og forsikring inkluderes i grensen. Men dette er likevel en god dag for forbrukerne, fordi det er et skritt i riktig retning, sier Flesland.

I likhet med Virke mener hun at det er viktig å finne en løsning som fjerner eller sterkt reduserer fortollingsgebyret.

– Dette er spesielt viktig siden økningen ikke er større, sier Flesland.

Postens fortollingsgebyret vil neste år være 140 kroner for netthandel fra utlandet over 350 kroner. Hos andre speditører er gebyret ennå høyere.

Fortollingsgebyret kommer på toppen av regningen, dersom man handler for 351 kroner eller mer, før moms og eventuell toll blir lagt på.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger