Nye tall: Så mye tror bransjen du vil bruke på julegavene i år

Vi kommer i år til å bruke over 10.000 kroner per person på julehandelen. Det er ny rekord, ifølge Virke.

Julehandel

DYR HØYTID: Mange bruker langt over hva lommeboka egentlig tåler på julegaver. I år kommer vi til å bruke mer enn noensinne, ifølge Virke.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I år regner Hovedorganigasjonen Virke med en vekst i julehandelen på rundt fem prosent. Det kom frem da de la frem sine anslag under en pressekonferanse i dag. Økningen tilsvarer 54 milliarder kroner og er dobbelt så mye sammenliknet med ifjor.

– Det er første gang vi runder titusen kroner per person i desember, så det er en ny rekord, sier direktør for Virke mote og fritid , Bror W. Stende, til NRK.

Årsaken til økningen skyldes prisøkning befolkningsvekst, og at vi får en ekstra handledag i år.

Bror W. Stende

Direktør for Virke tror julehandelen i år fører til ny rekord.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Vi blir stadig flere mennesker i dette landet og varene blir dyrere. Dessuten begynner desember i år på en mandag. Det gjør at vi får én dag til før julaften å handle på, sammenliknet med ifjor. Da startet måneden på en søndag hvor alle butikkene var stengt, forteller Stende.

Tredobler omsetningen

Selv om det er mat og drikke vi kommer til å bruke mest penger på er det trolig klær elektronikk og varer fra apoteket vi kommer til å handle inn i desember.

I følge anslagene til Virke kommer så mange av oss til å handle i leketøysbutikkene at bransjen sannsynligvis kommer til å tredoble omsetningen sin. Mens gullsmebutikker, platebutikker og bokhandlere vil få dobbelt så mye penger i kassa enn de gjør ellers i året.

I år kommer mange av oss til å få luksuriøse gaver under juletreet.

– Fokus på sport og å holde seg i form gjør at sportsbransjen kommer til å få en større omsetning tror jeg, også er vi jo opptatt av sunn mat og da kjøper mange ekslusive kjøkkenutstyr og annet elektronikk til hverandre i gave, sier Stende.

Også netthandelen kommer til å øke i desember måned. Ifølge Nets Norway som også la frem sin juleundersøkelse idag kommer fire av ti til å kjøpe julegavene sine på nett i år.

– Ikke overrasket

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder folk til å lage en julegaveliste.

Foto: DnB

At nordmenn bruker så store summer på julehandelen i desember kommer ikke som en overraskelse for forbrukerøkonom, Silje Sandmæl i DNB.

– De fleste av oss har veldig god råd. Det er fordi at lønnsveksten har vært god og at vi har hatt en lav rente i flere år. Folk har spart en del og da er det på tide for mange å bruke de pengene i julen, sier Sandmæl til NRK.

Hun tror samtidig at det er blitt et større kjøpepress knyttet til julegavene.

– Gavene under treet blir bare dyrere og dyrere. Mange barn får stadig mer elektronikk i gave. Så vi ser jo at julegavene speiler hvor mye penger vi har i lommeboka.

LES OGSÅ: Her er økonomenes råd for julehandelen

Samtidig er det ikke uvanlig at folk bruker mer penger på julegavene enn de har planlagt å gjøre. Forbrukerøkonomen mener det er viktig at man setter noen begrensninger for seg sånn at det ikke svir i lommeboken mot slutten av måneden.

– Man bør sette opp en liste over hvem man skal kjøpe julegaver til også bør han sette av et maksbeløp slik at man ikke sitter med dårlig samvittighet på juleaften. I tillegg kan man jo gå sammen og spleise på en dyr julegave, råder Sandmæl.

SISTE NYTT

Siste meldinger