– Som matfylke må vi ta dette innover oss. Det er alarmerende at vi ikke er nominert med et eneste produkt, sier Ryfylke-kokken Frode Selvaag.
I dag ble det klart at Rogaland ikke er med når Det norske måltid skal kåre landets beste råvarer i Stavanger lørdag 11. desember.
- Les også:
Næringsforeningen i byen tok initiativ til programmet med Arne Hjeltnes og Heine Totland for å heve og styrke norsk matproduksjon, men matfylket nådde ikke selv opp i konkurransen.
– Det er absolutt blåmandag i dag, sier Selvaag.
Mener nisjematen ikke kommer frem
Verken Sterling-kveite fra Hjelmeland, Jærosten, Tomatsaus fra Ryfylke eller Flavancetomatene fra Rogaland nådde opp, til tross for at produsentene har lagt seg i selen for å synliggjøre matfylket.
– Vi skal være best på mat, men får sterk konkurranse. Kanskje vi har for stort fokus på den store produksjonen, mens nisjematen ikke kommer godt nok frem, sier Selvaag.
- Les også:
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Skuffende
Han får støtte fra Heidi Netland Berge, leder i Forum Jæren og tidligere sjef for Gladmat i Stavanger.
– Jeg tror vi har de beste forutsetningene for å nå frem, men har kanskje hatt et stort fokus på volum, og ikke på spesialprodukter og produktutvikling, sier hun.
Også Netland Berge ble overrasket da finalistene ble presentert mandag.
– Jeg er både overrasket og skuffet. Jeg synes vi hadde gode produkter, og trodde vi skulle nå opp, sier hun.
Den tidligere Gladmat-sjefen mener likevel vi kan titulere oss som matfylket Rogaland.
– Vi er fortsatt størst på mange ting, og produktene selger godt. Nå må vi gå inn i oss selv og finne ut hvordan vi kan vise enda bedre igjen.
– Vi som produsenter og kokker må gå sammen og se på hvordan vi kan slå resten av landet og befeste det, sier Frode Selvaag.
- Les også:
- Les også:
300 mattopper
Lørdag kommer to statsråder og 300 mattopper fra hele landet til Stavanger, og Næringsforeningen lover at gjestene ikke skal være i tvil om at de har kommet til matfylket.
– Hele settingen er Stavanger og Rogaland. Det blir en stor konferanse i Måltidets hus lørdag, hvor Rogaland skal sette dagsorden sammen med øvrig norsk matkultur, sier Jostein Soland, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger.