Næringsforeningen i Stavanger tok initiativ til programmet ”Det norske måltid” i 2008, og 11. desember går det siste programmet av stabelen – i Stavanger.
Det er Arne Hjeltnes og Heine Totland som har reist Norge rundt på jakt etter det beste måltidet, og i desember skal finalistene til pers. Men fra satsingens hjemfylke er det ingen som når opp.
Les også:
Verken Sterling-kveite fra Hjelmeland, Jærosten, Tomatsaus fra Ryfylke og Flavancetomatene fra Rogaland nådde opp til finalen.
Skylder på Oslolufta
Da Næringsforeningen tok initiativet var det med mål om å synliggjøre lokale og regionale råvarer, og styrke norsk matproduksjon. Og mens lokale råvarer fra de andre regionene nå har mulighet til å nå opp blant de beste råvarene i landet så er Rogaland helt fraværende.
Les også:
– Det er vel det at smaken er ulik i ulike landsdeler, sier direktør i Næringsforeningen, Jostein Soland.
Han tror det er Oslolufta som må ta noe av skylden.
– Det er jo en fagjury som har gått gjennom råvarene fra vår region (Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane red.anm.) og de har sitti i Oslolufta og smakt på dette her og funnet ut at det er andre råvarer som smaker bedre, sier Soland.
Drikke kan vi
Det er en nasjonal fagjury med erfarne kjøkkensjefer som har vurdert nesten 50 råvarer fra Norge, deretter går tre produkter videre til finalen.
Det er kun et produkt fra Vestlandsregionen som har gått videre til finalen, det er osten Kvit Undredal fra Undredal. Ellers er det den østlige regionen og Midt-Norge som dominerer finalistplassene.
Les også:
Men det nytter ikke å gråte over spilt melk, er den ting rogalendingene kan så er det øl. Av 15 kandidater i fem kategorier stiller Lervig Aktiebryggeri med to øltyper. Lervig White Dog og Lervig Lucky Jack kan begge gå av med seieren i sine to kategorier.