Alle sier at mat er dyrt, ja billig mat er dyrt fordi du ikke blir så mett av den, sier Åse Skjæveland.
Hun driver Skjæveland gardsutsalg på Sandnes, og hun er oppgitt over at kunder bare er opptatt av pris og ikke kvalitet.
– I dag har vi så mye penger at vi ikke prioriterer mat. Det er ikke dyrt med mat, det koster å lage mat, sier hun engasjert.
Les også:
Og hun har et poeng, i alle fall om en ser på hvor mye en gjennomsnittsfamilie bruker på mat i dag. For femti år siden brukte vi 40 prosent av inntektene i familien på mat, i dag bruker vi bare hver tiende krone vi får inn på samme utgift.
– For billig
– Jeg vil mene at den er for billig, det er jo ingen som bruker så lite på mat sett ut i fra lønnen vår, sier leder i Rogaland bondelag, Arnstein Gilje.
I dag spiser vi mer på restaurant, vi kjøper flere matbøker, vi ser flere matprogrammer og vi investerer i dyrt kjøkkenutstyr. Også media preges av mat opp og i mente, med kostholdsråd fra både den ene og andre kanten, men når den jevne nordmann skal ut og handle, da er det prisen som teller mest.
Les også:
- Det virker jo som definisjonen på lykke for Ola Nordmann er billig mat og billig strøm, sier Gilje.
Pris kan være så mangt
Også de som jobber med råvarene er langt på vei enige med bondelagslederen om at det er billig med mat i Rogaland.
- Det er mange måter å se på pris på. Det er ingen som klager over at ei bukse koster 1500 kroner, men om tomatene koster to kroner mer per kilo enn de pleier da klager de. Samtidig som de klager på de to kronene kjøper de smågodt for hundre kroner, avslutter Heine Grov som jobber som kokk i matfylket Rogaland.