Hopp til innhold

– En klok avgjørelse av Lysbakken

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke (SV), ønsker Lysbakken som SVs partileder, sjøl om han går av som statsråd.

Knut Fagerbakke og Audun Lysbakken

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke (SV), mener Audun Lysbakken tok en klok avgjørelse da ha gikk av som Barne-, likestillings- og inkluderingsminister etter all kritikken den site tida.

Foto: NRK

– Ut fra den situasjonen partiet og Audun var i nå så syns jeg det var en riktig og klok beslutning, sier han.

Han mener det var bra han tok sjølkritikk på bevilgningene til Jenteforsvaret som er så nær knyttet til SU og SV. Han mener dessuten at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet vil vinne på Lysbakkens avgang.

– Han har satt i gang en prosess som vil rydde opp i de dårlige rutinene de har hatt i departementet, sier Fagerbakke.

Gikk av på direkten

Det var tidlig mandag ettermiddag Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) varslet at han går av som statsråd. Det ble kringkastet på direkten på både radio og TV.

For to uker siden sa Lysbakken at all dokumentasjon om tilskudd til Jenteforsvaret var lagt fram, men det stemte ikke. I dag ble det lagt fram 11 nye e-poster og tre sms'er som ikke tidligere har vært kjent. Det fikk Lysbakken til å trekke seg som statsråd.


– Det utslagsgivende for meg er en helhet. De rutinesviktene vi har sett i departementet gjør at det er naturlig at jeg tar ansvaret for dem, og jeg har håndtert denne saken feil, sa Lysbakken.

Ikke overrasket over avgangen

Lysbakkens avgang kom ikke særlig overraskende for varaordføreren i Trondheim. I likhet med de aller fleste fikk han nyheten via pressen.

– Slik situasjonen har vært i det siste har jeg tenkt at det kan komme endringer hver dag som helst, sier Fagerbakke.

– Er styrket som lederkandidat

Fagerbakke er glad for at Lysbakken ikke trekker seg som kandidat til ledervervet i SV.

– Det høres kanskje som et paradoks, men jeg synes han gjennom den avgjørelsen han har tatt styrker sitt kandidatur som leder i SV. Han tok ansvaret, og i tillegg er han en usedvanlig dyktig person som jeg ønsker skal fortsette å bidra i partiet, sier han.

Det ble tidlig klart at nåværende SV-leder og kunnskapsminister, Kristin Halvorsen, går inn som settestatsråd som barne-, likestillings- og inkluderingsminister etter Lysbakken.

Også hun er klar på at Lysbakken er den beste lederkandidaten og oppfordrer partiet til å velge ham til ny leder.

– Godt nytt for SV

Audun Lysbakkens avgang kan skape hodebry og være dårlig nytt for statsminister Jens Stoltenberg, men svært godt nytt for SV, tror samfunnsredaktør i NRK Kyrre Nakkim.

– Det er mye lettere å markere et radikalt SV fra Stortinget. Det er ikke mer en et og et halvt år til valget, og SV sliter på målingene. De er helt avhengige av å kunne vise en avstand til Arbeiderpartiet, at de er et radikalt alternativ, og ikke bare et haleheng, sier Nakkim.

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, er delvis enig. Spesielt når det gjelder det nært forestående landsmøtet i SV, mener han det er godt at det nå ble tatt klare grep fra Lysbakken.

– Det var riktig gjort, og det står det respekt av. Og jeg tror og håper at Lysbakken vil stå på for å bli leder slik at vi får ham med i framtidas SV, sier han.