Hopp til innhold

Halvorsen tar over inntil videre

Kristin Halvorsen tar inntil videre over statsrådsansvaret til Audun Lysbakken som tidligere i dag gikk av som minister.

Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier mandag ettermiddag at Kristin Halvorsen inntil videre tar over ansvaret til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen tar inntil videre over statsrådsansvaret til Audun Lysbakken.

Foto: NRK

– Vi har gitt Lysbakken avskjed i nåde i ekstraordinært statsråd. Det er hans beslutning å gå av, og det er ikke det siste vi ser av han som politiker, sa statsminister Jens Stoltenberg på Slottsplassen i rett etter klokken 15 mandag.

Statsministeren vil per dags dato ikke spekulere om Audun Lysbakken på et senere tidspunkt vil komme tilbake i et statsrådsembete.

Kirsti Bergstø går av som statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, mens Henriette Westhrin fortsetter under Kristin Halvorsen.

Løpende dialog

Stoltenberg forteller videre at det har vært løpende dialog mellom BLD og Statsministerens kontor rundt saken.

– Mitt inntrykk er at BLD og Lysbakkens på sin side har anstrengt seg for å få frem fakta og holde løpende kontakt med Statsministerens kontor.

På spørsmålet om det er mulig å samarbeide med SV selv om en leder ikke sitter i regjering.

– Det er fullt mulig å samarbeide med SV selv om de skulle fått en leder som ikke sitter i regjering. Denne regjeringen har vært igjennom større utfordringer enn det, mener Stoltenberg.

Gikk av

Tidlig mandag ettermiddag varslet Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) at han går av som statsråd.

Grunne til avgangen var kontroversen rundt utdelingen av middler til Jenteforsvaret.

Saken ble utløst da departementet satte av 500 000 kroner til feministisk selvforsvarskurs. Pengene ble, mot embetsverkets råd, ikke lyst ut. Isteden lot den politiske ledelsen i departementet Jenteforsvaret, som springer ut av SU, og ett annet prosjekt få dele pengene.

Video Audun Lysbakken

Her varsler Lysbakken at han går av

Lysbakken til disposisjon

Lysbakken skal etter planen velges som ny lederen i Sosialistisk Venstreparti neste helg. Lysbakken sier at han stiller sin plass som fremtidig leder til disposisjon.

Dersom Lysbakken likevel blir valgt til partileder, vil altså partilederen i ett av regjeringspartiene sitte utenfor regjeringen og regjeringens underutvalg.

AKTUELT NÅ