Hopp til innhold

Her inntar østerrikske bergjegere Polarsirkelen

De syklet langs dårlige veier og trasket over ulendt terreng, møtte sprengte broer og poserte som turister ved Polarsirkelen under det tyske felttoget mot Narvik våren 1940. For å komme de tyske troppene til unnsetning i kampen om Narvik. Se de unike bildene som aldri før har vært vist offentlig.

Arkiv i Nordland har fått en unik bildesamling på over 300 bilder fra forfatteren Dag Skogheim.

– En storslått gave, sier daglig leder av Arkiv i Nordland, Ketil Jensen.

Unike bilder som østerrikske bergjegere tok under felttoget mot Narvik våren og sommeren 1940 er nå tatt vare på av Arkiv i Nordland.

De østerrikske soldatene skulle bistå tyskerne under okkupasjonen av Norge. Bildene har tilhørt forfatteren Dag Skogheim, som har fått de hos noen av de østerrikse soldatene som overlevde felttoget og Dag Skogheim har nå gitt samlingen til Arkiv i Nordland.

Gikk og syklet på vei nordover

Bergjegere på vei opp Dunderlandsdalen

Bergjegere på vei opp Dunderlandsdalen.

Foto: Bilde fra Dag Skogheims samling

– Felttoget mot Narvik gikk nordover langs E6 i Nordland. De hadde noen avstikkere for å være i riktig posisjon dersom det skulle oppstå kamp mot engelskemenn eller nordmenn. På bildene får vi et godt inntrykk av de utfordringene de har hatt underveis.

Forfatter Dag Skogheim har i hele sitt voksne liv vært opptatt av kilder og dukumentasjon, og har i flere tiår samlet skriftlig informasjon og bilder fra krigen. Han ble kjent med flere tidligere østerrikske bergjegere tidlig på 1980-tallet. Disse bildene stammer fra flere av de tidligere soldatene.

Og Jensen er ikke i tvil om hva Arkiv Nordland har fått hånd om.

– Svært unike bilder

– Dette er svært unike bilder. Vi får se to forskjellige bataljoner på vei nordover, og vi får et innblikk i feltlivet og dagliglivet til soldatene. Det spesielle med disse bildene er at de er merket med navn og den videre historien til soldatene også etter felttoget. Et gruppebilde fra Narvik er til og med merket med hvem som overlevde krigen. 11 av de 20 soldatene på bildet mistet livet under kamphandlingene. Det forteller litt om krigens brutalitet, sier Jensen.

Og disse bildene kaster lys over en hitil ukjent del av krigshistorien?

– Dette er en viktig del av vår historie som er med å dokumentere Nordland under krigen. Dette er viktig å få fram, selv om vi ser den fra østerriksk og tysk side. Bildene er en viktig kilde for å få fram hva som skjedde under kampene i Nordland.

Engelske soldater tatt til fange etter kampen om Pothus i Saltdalen

Engelske soldater tatt til fange etter kampen om Pothus.

Foto: Bilde fra Dag Skogheims samling

Dag Skogheim hadde et sterkt ønske om at historiene om de østerrikske bergjegerne skulle bli formidlet videre, da han ga Arkiv Nordland den store bildesamlingen.

– Det vi har gjort er å digitalisere materialet og gjort det tilgjengelig for bygdebokforfattere og andre som er interesserte i å bruke bildene som illustrasjoner.

Ukjente nordmenn

Fra Hellemobotn, juni 1940

Fra Hellemobotn, juni 1940

Foto: Bilde fra Dag Skogheims samling

Alle bildene er imidlertid ikke merket, og det finnes bilder i samlingen som Arkiv Nordland ikke vet hvor det er tatt. Det finnes også bilder med lokale nordmenn på.

– Erfaringen vår er at det sitter folk rundt om i Nordland med mye kompetanse. Jo mer informasjon vi kan få fra publikum, jo bedre blir verdien av samlingen. Derfor ønsker vi å komme i kontakt med noen som vet noe om hvem som er med på bildene. Særlig bilder av engelske soldater, sammen med lokalbefolkningen.

For bildesamlingen fra Dag Skogheim inneholder også bilder av engelske soldater.

– Vi vet konkret om et tilfelle der østerrikerne tok et fotografiapparat fra engelske soldater som de tok til fange. Slik har også disse bildene funnet veien til oss, sier Ketil Jensen.

Narvik etter krigsherjingene i 1940

Narvik etter krigsherjingene i 1940.

Foto: Bilde fra Dag Skogheims samling