Hopp til innhold

Unike NS-plakater lå på loftet i 30 år

En av de største privatsamlingene med krigsplakater i Norge har dukket opp i lyset i Svolvær. Nå vurderer eieren å selge de sjeldne plakatene.

Ukjente NS-plakater i Lofoten
Foto: John Inge Johansen / NRK

Ukjente NS-plakater i Lofoten
Foto: John Inge Johansen / NRK
Ukjente NS-plakater i Lofoten
Foto: John Inge Johansen / NRK
Ukjente NS-plakater i Lofoten
Foto: John Inge Johansen / NRK
– Det er nesten 80 plakater, og noen av dem er helt ukjente for krigshistorikere, sier Arnstein Larsen fra Svolvær i Lofoten.

Historien om NS-plakatene startet i Oslo for 30 år siden.

– Jeg gikk på skole i Oslo for 30 år siden. En av studiekameratene mine hadde en far som døde, og i forbindelse med opprydning fant de en stor mengde propagandaplakater fra andre verdenskrig, forteller Arnstein Larsen til NRK.no.

Faren hadde jobbet på et trykkeri som blant annet produserte disse plakatene, og tydeligvis tatt vare på enkelteksemplarer etter hvert som de kom ut av trykkemaskinen. Mange av plakatene er i utmerket stand.

– Kameraten min visste ikke helt hva han skulle gjøre med dem, og spurte om jeg ville ha dem. Jeg varte ja, men de har blitt liggende nedpakket i 30 år forteller Larsen.

Mange sjeldenheter

Lofoten krigsminnemuseum med daglig leder William Hakvaag har visst om plakatene en stund, men har ikke arealer til å lage en skikkelig utstilling av dem alle. Han er likevel i fyr og flamme når han ser gjennom plakatene.

– Her er en sjelden en, det skulle ikke forundre meg om de bare er denne ene plakaten igjen i hele Norge, sier han. Husk at det var en viktig jobb for mange å rive ned plakater som var satt opp av Nasjonal Samling, og dermed ble mange av dem totalødelagt allerede mens de var nye. Her er det mange som knapt har falmet i fargene, sier han.

Flere av plakatene er tegnet av Harald Damsleth, som var en av våre mest kjente naziillustratører før og under krigen.

Stort areal

Det er de færreste som har veggplass til en utstilling av denne størrelsen, og det er sjeldent at det kommer så store samlinger ut i offentligheten fra andre enn de som er i det kjente samlermiljøet. For den rette mottakeren er dette en unik samling, sier Hakvaag og Larsen.

– Jeg har alltid ment det er en unik samling, og hadde kanskje en plan om å gjøre noe med dem i sin tid, men man blir eldre og nå rydder jeg i deler av livet mitt – dermed tenkte jeg at dette er en god anledning til å kvitte meg med trykkene, sier Larsen.

Vil ikke selge til hvem som helst

Arnstein Larsen og William Hakvaag studerer plakatene

STØRSTE SAMLING I NORGE: – For den rette mottakeren er dette en unik samling, sier William Hakvaag og Arnstein Larsen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Han vet ikke hva plakatene er verdt, men har hørt om liknende plakater som har gått for mellom 5000-10.000 kroner stykket.

– Noen av disse plakatene er ganske vanlige, og derfor ikke så mye verdt, mens andre er sjeldne. De finnes ikke engang i bøker over NS-plakater.

Larsen håper at et museum eller stiftelse kan være interessert i å overta plakatsamlingen.