Hopp til innhold

– Blir ingen enkel sak å skaffe ny jobb

Solcellefabrikanten REC å legge ned produksjonen i Narvik og deler av aktiviteten i Glomfjord og på Herøya. – Jeg må nok ut av Narvik for å finne ny jobb, sier Erlend Sandvoll, en av de 700 REC-ansatte som trolig mister jobben.

Ansatte på REC, f.v Tor Inge Rystad og Erlend Jenssen Sandvoll

TUNG DAG FOR REC-ANSATTE: Tor Inge Rystad (t.v.) og Erlend Jenssen Sandvoll tror det blir vanskelig å skaffe seg ny jobb i Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

REC har tidligere i år permittert rundt 600 ansatte. De berørte fabrikkene på Herøya, i Glomfjord og i Narvik er allerede stengt og skal etter planen holdes stengt ut året.

De REC-ansatte i Narvik fikk onsdag nyheten om solenergiselskapet REC kutter nesten halvparten av produksjonskapasiteten på wafere i Norge. 600 ansatte er allerede permittert og de berørte fabrikkene i Narvik, Glomfjord og på Herøya er allerede stengt og skal etter planen holdes stengt ut året. I dag fikk de ansatte beskjed om det kan bli permanent. Erlend Jenssen Sandvoll sier de ansatte var preget av situasjonen.

– Man kan jo håper på mirakel, men det ser dårlig ut, sier han.

Tor Inge Rystad har mange år bak seg på solcellefabrikken i malmbyen.

– Det er trasig, og vi er skuffa. Men vi skjønner dette. Er det ingen som vil kjøpe solceller er det ingen vits å produsere. Vi hadde håpet i det lengste at markedet skulle snu slik at vi fikk lov å fortsette. Nå ser det mørkt ut.

Heller ikke han er optimist med tanke på ny jobb.

– Jeg begynner å bli såpass gammel, at jeg ikke er så attraktiv på arbeidsmarkedet lenger. Men jeg har et bitte lite håp om at det blir en løsning. jeg må bare klamre meg til håpet, sier han til NRK.no

Best i landet

Nedstengningen utgjør rundt 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet.

For fabrikksjef Per Andersson, som fikk den tunge jobben med å informere de ansatte ble det en tøff dag. Han måtte forklare hvorfor man velger legger ned den fabrikken som er den mest veldrevne i REC i Norge.

– Men det hjelper lite når markedet for solcellepanel floppet i 2011. Vi har bygd opp betydelige lager. Det har også andre produsenter av solceller gjort. Prisene dropper dramatisk og markedet skrumper inn. Denne trenden kommer til å fortsette framover. Derfor er det ikke forsvarlig å drive videre, sier han til NRK.no.

Han vil ikke bruke ordet kroken på døra, men hane r svært tydelig på at sannsynligheten for at fabrikken kan starte opp igjen er liten.

T.v. tillitsvalgt Tommy Kristensen og fabrikkdirektør Per Andersson ved REC Narvik

T.v. tillitsvalgt Tommy Kristensen og fabrikkdirektør Per Andersson ved REC Narvik. – Vi har gjort en fantastisk jobb. Det er ikke noe vi kunne gjort annerledes, slår de begge fast.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Nå er det ikke tatt noen endelig beslutning om å legge ned fabrikken. Den kommer 25. oktober. Fram til da, starter vi formelle forhandlinger med de ansattes representanter.

Blant annet vil selskapet vil bidra til å hjelpe de ansatte som nå dyttes ut av arbeidsmarkedet til å finne nye jobber.

– Valgkampbløff fra Giske

Stortingsrepresentant Torgeir Trældal (Frp), som også er fra Narvik mener næringsminister Trond Giske og regjeringen må ta mye av skylden for at industrigiganten reduserer virksomheten i Norge.

– Dette viser at Trond Giske sine uttalelser om at verktøykassa er full bare er en gedigen valgkampbløff, sier Trældal.

Torgeir Trældal

Torgeir Trældal (FrP).

Foto: Thor Thrane / NRK
Turid Thomassen

Turid Thomassen (Rødt).

Foto: SCANPIX

Han mener næringsministeren og regjeringen er mer opptatt med å hjelpe verden med CO2-kvoter enn å gjøre det enkelt å drive industri i Norge.

– Det er det Nord-Norge og distriktene som taper på at Norge har dårlige rammevilkår. Vi vet at REC Scancell har helt andre vilkår i Singapore, hvor de har billigere kraft og arbeidstakere, sier Trældal, som også nevner strømutgifter, avgifter og andre regler som ifølge Frp gjør det vanskelig å drive industri i Norge.

– Disse avgiftene må kuttes, mener han.

Rødt krever oppkjøp

Heller ikke Rødt-leder Turid Thomassen er imponert over regjeringens vilje til å redde industriarbeidsplasser.

– Norge er i dag på verdenstoppen når det kommer til kompetanse på solindustri. Dette er noe Norge har brukt årevis på å bygge opp. Nå som Stein Erik Hagen og Orkla på eiersiden ikke har lyttet til de tillitsvalgte må vi ta i bruk den politiske verktøykassa for å unngå at dette rives ned igjen, sier Thomassen.

De mulige nedleggelsene begrunnes med for svakt marked.

– Rødt har foreslått at regjeringa må etablere et fond for bruk av solenergi på offentlige bygninger og at det må på plass et nytt industrikraftregime der det stilles krav til produksjon og grønn teknologi i bytte mot forutsigbare leveranser av rimelig strøm.

Nå krever Rødt-lederen oppkjøp om nødvendig.

– Rødt vil ha en mer aktiv klima- og næringspolitikk. Vi trenger noe å leve av etter oljen, og vi trenger energi. Det gjør solindustrien viktig. Potensialet for solenergi vil vokse de neste årene og bør være et naturlig satsingsområde, sier Thomassen.

Hun har merket seg at Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsstyremøte i går uttalte at «Vi skal gjøre nei til en dyd. Vi sier ja til det viktigste, nemlig arbeid til alle.» Rødt-lederen ber statsministeren om å vise dette i handling.

– Dette er avgjørende arbeidsplasser og bedrifter for lokalsamfunnene. Det er ikke bare ansatte i REC som blir rammet ved en eventuell nedleggelse, men alle leverandører av varer og tjenester til fabrikken – med de ringvirkningene det vil ha for øvrig varehandel og lokalsamfunn. Stoltenberg må si ja til fortsatt REC-aktivitet på Herøya og i Glomfjord og Narvik. Hvis ikke regjeringa griper inn for å sikre RECs framtid vil dette ende opp som en troika av dårlig klimapolitikk, fraværende næringspolitikk og oppskrytt sysselsettingspolitikk, sier Rødt-lederen.

Forbereder avvikling

Hovedtillitsvalgt Tommy Kristensen ved REC Scancell i Narvik ser at håpet er svinnende lite for at de ansatte skal berge jobbene sine. Nå forberede han en avvikling av fabrikken med 185 ansatte..

– Vi vil jobbe for å sikre at de ansattes rettigheter blir ivaretatt. Deretter må vi bidra til at de ansatte finner nye jobber. Det er et krav fra oss at selskapet stiller opp og tar den kostnaden. Spesielt er vi opptatt av å sikre de eldre arbeidstakerne som har få år igjen før de skal gå av med permisjon, sier han.