Millionunderskudd i grønn industri

Grønn industri sliter over hele landet. Flere permitteres og bedriftene gikk med milliontap bare i fjor.

REC Wafer

REC har permittert 700 ansatte over hele landet. Grønn industri sliter.

Foto: Tom Andersen / NRK

Den grønne industrien her i landet sliter økonomisk. Bilprodusenten Think er konkurs og 700 arbeidere i solenergiselskapet REC er for tiden permittert.

Bare i Grenland er det satset flere hundre milloner kroner på å utvikle nye miljøvennlige produkter, men fortjenesten uteblir. Mange frykter nå for jobbene sine.

Bare i Porsgrunn har solenergiselskapet REC permittert 300, og både Miljøbil Grenland og Kebony i Skien tapte titalls millioner kroner bare i fjor.

– Veldig trist

Vedlikeholdsoperatør Joacim Lunde er ansatt i solenergiselskapet REC i Porsgrunn, men han er ikke på jobb. Han er permittert og benytter tiden til å hjelpe svigerinnen med å flytte.

Lunde trodde som de fleste andre at grønn industri var framtidsrettet, men nå har han gått permittert i to måneder.

- Det å vite at jeg etter all sannsynlighet ikke har noe jobb å gå tilbake til er veldig trist, sier Lunde.

Flere sliter

Også Miljøbil Grenland i Porsgrunn sliter. Her utvikles batterier til den indiske bilprodusenten TATA.

Inntil for et halvt år siden var planen at lokalene skulle bli en elbilfabrikk. Her skulle batteriene produseres og monteres. 3000 biler årlig skulle etter planen rulle ut av fabrikken. Men tapene ble for store og i januar i år sa eierne stopp. Nå satser selskapet utelukkende på å utvikle batteriene.

Selv om tap og underskudd har satt sitt preg på regnskapene så langt, er bedriften fast bestemt på at de vil klare å vinne kappløpet om å utvikle de beste batteriene.

Bilen Think

Think er konkurs.

Foto: GOH CHAI HIN / AFP

Men det er det i så fall ikke myndighetene som skal ha æren for, skal vi tro administrerende direktør i Miljøbil Grenland Bernt Ausland.

– Vi har et lite lån i Innovasjon Norge, men det er alt vi har av myndighetspenger, utenom forskningsrådet, sier Ausland.

– Så støtten har vært heller laber?

– Støttegraden i det miljøbil Grenland har mottatt fra myndighetene når vi ikke snakker forskningstøtte, er tilnærma null, sier direktøren.

Ikke enkelt

Bare noen kilometer unna i Skien ligger Kebony. En fabrikk som produserer miljøvennlig trevirke. Selskapet har vunnet mange priser og har blitt omtalt verden over. Men i alle de 11 årene selskapet har eksistert har det blitt levert røde tall. Bare i fjor med 73 millioner kroner i underskudd.

Tidligere direktør i Innovasjon Norge i Telemark, Isak Rosenvold, sier grønn industri har det ekstra vanskelig fordi de må konkurrere på verdensmarkedet fra første dag.

– Den typen bedrifter er internasjonale fra første dag og de må ut for å konkurrere tidlig. Og det gjør det vanskelig. Derfor er Grønn industri veldig komplisert og vanskelig å få til, sier Rosenvold.

Siliciumplater til solcelleproduksjon hos REC

Siliciumplater til solcelleproduksjon hos REC.

Foto: Mona Gingstad