Hopp til innhold

Minister med kravliste til oppdretterne

Oppdretterne må skape flere arbeidsplasser der de bor. Dette var beskjeden næringen fikk fra fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) da hun besøkte Vega i Nordland.

Ordfører Andre Møller, Lisbeth Berg-Hansen og fylkesrådsleder Odd Eriksen

PÅ VEGA: Ordfører Andre Møller, Lisbeth Berg-Hansen og fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Foto: Knut Eirik Olsen

Ministeren mener lakseoppdretterne ikke lenger bare skal sende ubearbeidet fisk til Danmark, Polen og Frankrike for videreforedling. Hun sa på Vega-konferansen at mange i kystsamfunnene ikke skjønner hva oppdrettsnæringen bidrar med til utviklingen av lokalsamfunnene.

– Derfor må oppdretterne nå skape flere arbeidsplasser der de bor, og det skal de gjøre ved å videreforedle fisken, sa hun.

Skepsis – og støtte

Berg-Hansen, som selv kommer fra en av nabokommunene til Vega, Bindal, mener næringen må bygge legitimitet for sin virksomhet.

– Oppdretterne bruker av våre felles arealer, og derfor må oppdretterne ta oppfordringen om å legge mer igjen i lokalsamfunnene, sa hun.

I oppdrettsnæringen er skepsisen stor blant mange til Berg-Hansens krav om økte investeringer og pålegg om å betale mer tilbake til lokalsamfunnene. De frykter at de må skattlegges for bruk av sjøarealene i kommunene, og de mener de betaler nok i gebyrer og avgifter. Noen mener også at kostnadene til kjøp av de nye laksekonsesjonene som ble utdelt for ett år siden, kunne gått til kommunene si stedet for til fylkeskommunene.

Hopper på

Samtidig var flere av de oppdretterne som møtte opp på Vega-konferansen for å gi mer tilbake. Arnljot Arntsen, som er styreleder i Vega Sjøfarm, er klar til å imøtekomme kravet fra ministeren om å få i gang videreforedling.

– Vi er allerede i gang. Vi har to konsesjoner som vi driver i samdrift med fire andre oppdrettere. På Vega samarbeider vi med fiskemottaket og Vega Delikatesser. Der videreforedler vi laksen, forteller Arntsen.

– Samarbeid med lokalsamfunnet er basisen i vår virksomhet, sier han, og legger til at oppdretterne i området er enig med han.

Ris bak speilet

Arnljot Arntsen

Arnljot Arntsen, som er styreleder i Vega Sjøfarm.

Foto: Knut Eirik Olsen

Også ordfører Andre Møller (Ap) liker kravet fra ministeren.

– Jeg kan også si at mine ordførerkolleger på søndre Helgeland er enige med meg.

Fisikeri- og kystminister Berg-Hansen har likevel et ris bak speilet for å være sikker på at oppdretterne satser mer på videreforedling.

– Dersom næringen ønsker å vokse, bør være lydhøre for slike innspill, sier hun. Hun viser til at ved den siste tildelingen av laksekonsesjoner, var det knyttet krav til videreforedling som et kriterium for å få tildelt konsesjoner.