Hopp til innhold

Økende fare for jord- og sørpeskred i nord: – Anbefaler forebyggende tiltak

Snøsmeltingen er for alvor i gang i Nord-Norge. Det øker faren for sørpeskred, isgang og flom i nord.

Et 40 meter langt sørpeskred i Gullesfjordbotn i Kvæfjord

Et 40 meter langt sørpeskred i Gullesfjordbotn i Kvæfjord i Troms. Skredet gikk i vinter.

Foto: Statens Vegvesen

– Vi anbefaler kommuner, næringsliv og alle som bor langs flomutsatte elver og innsjøer å gjøre forebyggende tiltak de neste dagene. Dette innebærer for eksempel å sikre at sluk, stikkrenner og vannveier er åpne, sier flomvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Ina Storteig.

Værsituasjonen bidrar til rask snøsmelting i Troms og deler av Finnmark og Nordland. I tillegg til stor snøsmelting, var det ventet noe nedbør tirsdag.

– Denne kombinasjonen gir økende fare for jord- og sørpeskred, sier jordskredvarsler i NVE, Siv Seljesæter.

Økende temperatur fører til gradvis tining av tele i bakken. Kombinasjon av snøsmelting og teleløsning vil gi mye vann i bakken.

Langvarig snøsmelting, særlig kombinert med mye regn, vil øke faren for små jordskred i bratte skråninger der vannet samler seg.

På onsdag gikk det et jordras over fylkesvei 825 mellom Gratangen og Grov i Troms er stengt ved Djuphola etter jordras, melder NRK Trafikk.

Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mindre enn 50 centimeter snø.

– Sørpeskred løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat.

På onsdag har Meteorologisk institutt sendt ut et farevarsel for kraftige vindkast i deler av Finnmark.

Les også Maskinkjører tatt av sørpeskred: – Glad jeg er i live

Maskinkjøreren Eiríkur Orri Hermansson hadde englevakt da han ble tatt av sørpeskredet i Bakfjorden fredag. – Jeg har fått et kutt i hodet, en knust skulder og har blåmerker over alt. Men jeg er i livet, sier han.

Flomfaren er lav

– Situasjonen slik den ser ut nå er ganske gunstig. Vekslingen mellom varme nå, men kaldere igjen fra pinsehelgen gjør at snøsmeltingen strekker seg litt mer ut i tid. Det er likevel viktig å understreke at værprognosene så mange dager frem i tid er usikre, sier Ina Storteig, om faren for flom i Troms og Finnmark.

Det er fortsatt snø i det meste av terrenget over 100–200 moh. Værforholdene fremover bestemmer både smeltingen og regnmengdene.

Onsdag blir det kjøligere igjen, men det kan bli flere varsler mot helgen når varmen kommer tilbake.

Les også Ny kartlegging: Så mykje kostar det å flaumsikre vegane

Ras Måge 17.desember 2023

Fare for isgang

I flere innlandsvassdrag i Nord-Norge er elvene islagt. En rask økning i vannføring de kommende dagene kan føre til isganger. Isgang er når ismasser løsner og driver med strømmen nedover elva.

NVEs flomvarsler fanger ikke opp plutselige vannstands- og vannføringsendringer som skyldes isgang og ispropper.

Isløsningen i elver kan gi problemer, blant annet ved oversvømmelse når drivende is propper seg og danner isdammer. Isdammene bygger seg gjerne opp på «faste» steder i vassdrag med isproblemer under vårflommen.

– Man må være forberedt på at dette kan skje i år. Dette gjelder særlig vassdrag som etter en kald vår fortsatt har solid is og lav vannføring.

Les også Deler av veistrekningen til Nordkapp er uten mobildekning: Frykter liv kan gå tapt

Nordkapp globus vinter

Les også Øker beredskapen i nord – flere skal passe på ustabile områder

Store ødeleggelser i Lyngen etter jordraset.