Hopp til innhold
Quiz

Visste du dette om forholdet mellom den norske og den danske kongefamilien?

I dag kom det danske kongeparet på statsbesøk til Norge. Det blir både arbeid, fest og «slektstreff» når de tilbringer to dager med den norske kongefamilien. Test dine dansk-norske kunnskaper her!

Kong Harald og kong Frederik klemmer hverandre på Honnørbrygga i Oslo

SLEKTNINGER: Det ble et hjertelig møte mellom kong Harald og kong Frederik da den ferske danske kongen ankom Norge for første gang som monark.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

1/10 Slektninger

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og kronprins Haakon står ved siden av hverandre og smiler før en festforestilling i operaen i København i 2014
Foto: Keld Navntoft / NTB

Kronprins Haakon og kong Frederik er ikke bare gode venner og kongelige kollegaer, de er også i slekt. På hvilken måte?

2/10 Første besøk

Kong Harald og dronning Sonja ønskes velkommen når de ankommer rådhuset i København på sitt første statsbesøk etter at de ble konge og dronning av Norge i 1991
Foto: Per Løchen / NTB

Kong Frederik og dronning Mary var i forrige uke i Sverige på sitt første offisielle statsbesøk etter at de ble Danmarks kongepar, før de nå kommer til Norge. Hvilket land var det første Norges kongepar, kong Harald og dronning Sonja, besøkte etter at de ble konge og dronning i 1991?

3/10 Norgesferie

Dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik og prins Joachim på ski i Gausdal i Norge vinteren 1977
Foto: NTB

Den danske kongefamilien har feriert i Norge en rekke ganger. Dronning Margrethe er faktisk æresborger av en norsk kommune. Hvilken?

4/10 Kongelig bryllup

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sitter i en åpen bil og smiler og vinker mens de kjøres tilbake til Slottet opp Karl Johans gate etter at de ble viet i Oslo domkirke i 2001
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kong Frederik hadde en spesiell rolle da kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit Tjessem-Høiby i 2001. Hvilken rolle hadde han?

5/10 Prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med sine faddere på konfirmasjonsdagen
Foto: Lise Åserud / NTB

Hva er koblingen mellom kong Frederik og prinsesse Ingrid Alexandra?

6/10 Valgspråk

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary tar imot kong Harald og dronning Sonja når de går i land fra kongeskipet "Norge" i Aarhus i juni 2023
Foto: Bo Amstrup / NTB

Kong Frederiks valgspråk er: «Forbundne, forpliktet, for kongeriket Danmark». Men i den ferske boken «Kongeord» trekker han frem norske kong Haralds valgspråk som et han liker godt og gjerne kunne ha laget en dansk variant av. Hva er kong Haralds valgspråk?

7/10 Birken

Birken Skifestival 2016. Kronprins Frederik av Danmark går i mål på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer under Birkebeinerrennet 2016
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Kronprins Haakon og kong Frederik har gått Birkebeinerrennet – 54 kilometer på ski fra Rena til Lillehammer – sammen mer enn én gang. Hvordan gikk det første gang daværende kronprins Frederik deltok i 2016?

8/10 Arveprinsessen

Prinsesse Ingrid Alexandra
Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Danske dronning Margrethe har laget noe for Norges fremtidige dronning, prinsesse Ingrid Alexandra. Hva?

9/10 Tronarvingen

Danmarks prins Christian vinker fra balkongen på Amalienborg når han fyller 18 år
Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Den danske kronprinsen Christian (18) har hele to norske faddere. Hvem?

10/10 Ny generasjon

Prinsesse Estelle av Sverige, prinsesse Ingrid Alexandra av Norge, prins Christian av Danmark, prinsesse Catharina-Amalia av Nederland og prinsesse Elisabeth av Belgia.
Foto: Keld Navntoft, Det danske kongehuset

Prinsesse Ingrid Alexandra var en av gjestene da kronprins Christian, som da var prins, fylte 18 år i fjor. Hva har denne gruppen med unge kongelige på bildet, til felles?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

AKTUELT NÅ