NRK Meny
Normal

Mener norsk laks er for dyr

Mens norske oppdrettere jubler, sliter sjømatprodusentene i Europa. – Norsk laks er altfor dyr for videreforedlingindustrien i Europa, mener professor.

Norsk laks ved supermarked i Lisboa i Portugal

SLITER: Mens norske oppdrettere jubler, sliter sjømatprodusentene i Europa. Her fra et supermarked i Lisboa.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Professor Frank Asche ved Universitetet i Stavanger demper den største euforien til norsk lakseoppdrettere som ser nye rekordoverskudd på grunn av de høye lakseprisene.

For mens norske oppdrettere jubler, sliter sjømatprodusentene i Europa.

Tjener for lite

Mange sjømatprodusenter i Frankrike, Danmark, Belgia og Tyskland produserer røkelaks og andre produkter av norsk oppdrettslaks. Fortjenestemarginene er små og når de i perioder produserer med tap, vil noen bli tvunget til å stenge produksjonslinjer, eller legge ned, sier Asche.

Sjømatkonsumet i Europa øker, men markedet er følsomt for svingninger og prisvariasjoner, noe norske torskeeksportører fikk føle sterkt i fjor, og som bidro til å skake hele den norske hvitfisknæringen.

Pangasuis

Blant de artene som øker mest er billig-fisken pangasius fra Vietnam. Pangasius er en hvitfisk som i fikk forbrukerne til å vende ryggen til den norske torsken, som ble oppfattet til å være for dyr.

Nå mener professor Asche at dyr laks over lang tid kan føre til at andre arter tar markedsandeler fra laksen, og han tenker først og fremst at trusselen mot laksen kommer fra bass (abbor)- og bream oppdretterne i Hellas og Tyrka.

Over 35 kroner kiloen

Paul Birger Torgnes, styreleder Torghatten trafikkselskap

Paul Birger Torgnes.

Foto: NRK

Samtidig er noen av aktørerene i oppdrettsnæringen uenige med professoren.

Paul Birger Torgnes, som i flere år drev med lakseoppdrett, og nå er stor i oppdrett av artene seabass og seabream gjennom selskapet Fjord Marin Tyrkia Han tror en høy laksepris også vil gi en høy pris på hans middelhavsarter.

– Vi må huske at det veksten for både lakseoppdrett, og oppdrett av bass og bream har vært holdt tilbake av forsljellige årsaker, og dette fører til at prisene holdes oppe og blir gode også framover, sier han.

Eksportprisen på fersk norsk laks har ligget stabilt ligge godt over 35 kroner, og Asche mener en bærekraftig norsk laksepris i harmoni med markedet, bør ligge på mellom 25 og 30 kroner kiloet.