Hopp til innhold

Fiskebåtrederne anklager NRK-andakten for injurier

Fiskebåtredernes forbund mener at dagens radioandakt inneholder injurier og usanne påstander. Kapellan Ann Christin Elvemo brukte trålere som symbol på grådighet.

Anna Dalaker holder andakt i NRK-studio i Ålesund

Slik spilles radioandakten inn i studio. Her er det Anna Dalaker som holder andakt ved en tidligere anledning. Dagens andakt handlet om velsignelse, nåde, raushet og grådighet. Noen av linjene falt fiskebåtrederne tungt for brystet.

Foto: Aina Rødal / NRK

I dagens radioandakt hevdet kapellan Ann Christin Elvemo at trålerne sprer tanken om at tyvfiske og lovbrudd på havet er greit.

– Det er usanne påstander. Elvemo brukte store deler av andakten til usannheter og trakasseringen av norsk trålernæring og de mange som arbeider om bord i trålerne, skriver Fiskebåtredernes Forbund i en pressemelding.

– Alle skal snakke sant. Og det blir ekstra alvorlig når slike feilaktige påstander blir satt frem i en andakt, sier informasjonsleder Oddbjørn Skarbøvik til NRK. Det stigmatiserer og dømmer en hel næring, mener han.

– Ikke ment som noe spark

Kapellan Ann Christin Elvemo sier til NRK at andakten ikke var ment som noe spark mot trålernæringen. Hun sier hun brukte private barndomsopplevelser som et bilde.

Jeg er lei meg dersom næringen opplever andakten som et innlegg mot dem. Dette var ikke ment som noe spark mot næringen. Jeg brukte en opplevelse, et minne fra barndommen, som bakgrunn for å snakke om velsignelsen, sier hun til NRK.

Velsignelse, raushet og grådighet

I morgenandakten brukte Ann Christin Elvemo maritime barndomsminner som bakteppe for å snakke om velsignelsen, raushet, sparsommelighet og grådighet.

Ann Christin Elvemo

Kapellan Ann Christin Elvemo sette sinnene i kok med sin radioandakt i dag.

Foto: Privat

Oddbjørn Skarbøvik

Oddbjørn Skarbøvik er informasjonsleder i Fiskebåtredernes forbund.

Foto: NRK
– Den som sår med velsignelse, skal høste med velsignelse, hette det i åpningsordene i andakten. Å få høste med velsignelse, ja det er jubel som lagres i minnet som gledeskrukker en stadig kan hente fram, fortsatte hun.

– De høster for seg selv

Andakten, med idylliske barndomsminner, med juksahjul, dorg og makkangler og svenskepilk ble brukt som bilder som skulle åpne for tanker om både velsignelse og raushet.

– Raushet avler raushet, slik velsignelse avler velsignelse, sa Elvemo i andakten sin.

Så langt kan nok mange fiskere, også de som arbeider på trålerne kjenne seg igjen. Konflikten oppstår når Elvemo skal tegne et bilde av velsignelsens og raushetens motstykke, nemlig grådigheten.

– Da høster til seg selv og sine og ser ingen grunn til at naboens mage også skal fylles. Og når trålerne får dette merket på seg, sprer også tanken seg om at ”om de kan, så kan vel jeg også.” dermed tenker mange at tyvfiske og lovbrudd på havet er helt ok, sa Elvemo.

– Ingen grådighetskultur

Fiskebåtredernes mener at Elvemo har brukt andakten til å spre usannheter, og tar avstand fra at trålernæringen står for en grådighetskultur. Trålerne høster ikke bare til seg selv og sine egne, men forsyner verden med mat, hevder de.

– Trålerne er med på å forsyne verden med sunn mat fra verdens reneste havområder. Det er ikke uvanlig at det om bord på en tråler blir produsert 100.000 måltid per dag, skriver forbundet i pressemeldingen.

Koblingen mellom trålfiske og tyvfiske og ulovligheter ser fiskebåtrederne på som en grovt krenkende påstand som savner faktisk grunnlag.

Til behandling

Helge Gudmundsen som er ansvarlig for andakten i NRK bekrefter at redaksjonen har mottatt klagen fra fiskebåtrederne. Den er nå til behandling i redaksjonen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL