Hopp til innhold

– Straffbart med falsk forklaring

Politijurist Yngve Skovly er koblet inn for å vurdere om Ulsteinvik-aksjonen ble iverksatt som følge av falskt tips. – Dette vil i så fall være straffbart, sier han.

Leiteaksjon i Ulsteinvik

Redningsetatene ble koblet inn da en mann ringte inn og meldte fra om at han hadde skubbet en person fra kaia i Ulsteinvik.

Foto: Kristian Våge

I natt ble det iverksatt en leteaksjon på Geileneset i Ulsteinvik sentrum, der en mann ringte inn et tips om at han hadde skubbet en ukjent mann på sjøen. Nødetatene iverksatte aksjonen rundt klokken 02.40, og dykkere kom etter hvert til stedet.

Ingen person ble funnet, og leteaksjonen ble avsluttet lørdag morgen.

På spørsmål om innringeren kan ha avgitt falsk forklaring, sier operasjonsleder John Kåre Flo til NRK at mannen fastholder sin versjon, men at de vil kontakte sin jurist for å vurdere spørsmålet videre.

– Vi brukte veldig mye ressurser på dette oppdraget, sier Flo.

Risikerer straff

Politiadvokat Yngve Skovly ved Sunnmøre politidistrikt

Politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre Politidistrikt.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Politijurist Yngve Skovly sier de setter pris på tips fra publikum, men understreker at personer som med vitende vilje ringer inn falske forklaringer kan bli strafferettslig forfulgt.

– Mengden ressurser som blir satt inn er selvsagt med på å bestemme strafferammene. Det er vanlig med bøter og eventuelt erstatningskrav hvis aksjonen blir stor, sier Skovly, og legger til at personer som avgir falsk forklaring i formelt politiavhør kan risikere fengselsstraff.

– Hva kan bli konsekvensen for mannen i Ulsteinvik hvis tipset hans er usant?

– Det vil jeg ikke spekulere i før jeg får rapporten på bordet. Dette tilfellet er jo spesielt, siden det var han selv som utførte den innringte handlingen. Dermed må han jo vite det selv hvis tipset er falskt.

Uskyldige innringere

Likevel – det finnes omstendeligheter som kan frita falske tipsere fra straffskyld.

– Hvis innringeren er forvirret, psykotisk, mangler bevissthet eller er i en såkalt atypisk rus der han lider av uforutsette stoffvirkninger, så kan han ikke straffes. Alkohol gir derimot ikke fritak, sier Skovly.

Politijuristen forteller at de titt og ofte får inn tilståelser som viser seg å ikke stemme overens med virkeligheten.

– Dette er typisk i drapssaker der enkeltpersoner ringer inn og sier de har utført drapet, selv om de ikke har gjort det. Vi fikk for eksempel en del slike telefoner i drapssaken med Trude Espås.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL