Hopp til innhold

Han skal lete etter døde sauer og skaffe bøndene mer erstatning

Mange sauer dør på beite. Der rovdyr har skylden kan bøndene få erstatning. Men erstatningen er avhengig av at de døde sauene blir funnet. Det er ikke alltid like lett.

Video HUND SAUEKADAVER

Hunder har alltid gjort nytte for seg. Nå skal de også brukes til å lokalisere sauer som kan ha blitt tatt av rovdyr.

I Norge er det bare tre prosent av de døde sauene som blir funnet. Ikke bare er det trist å ikke få vite skjebnen til sauene. Bøndene går også glipp av erstatning. Nå håper bøndene at funnene av døde sauer skal tidobles. Og hunder skal hjelpe til.

– Om det blir borte 100 sauer finner vi ofte bare 3. Når vi bruker hund kan tallet komme opp i 10 – 12, forteller Jonny Mathisen i foreningen Norske kadaverhunder.

Flinke hunder

Og det er ikke spesialtrente hunder som kan gi bøndene et slikt bidrag. Tallene refererer til hunder som ikke er spesialtrenet.

Dette er tall fra hunder uten erfaring. Vi har ennå ikke begynt å snakke om hva en trenet hund kan oppnå. Kanskje kan vi finne 30 prosent av de døde sauene, sier Mathisen.

Vil finne årsaken til sauedød

Så lenge store mengder sau forsvinner på beite i løpet av en sesong er det viktig å finne årsaken. Dette er vanskelig å få til om man ikke finner skrottene.

Vi må finne dem for å kunne sette inn de rette tiltakene. Her i Rindal er det mye rovvilt. Men vi har også problem med sauesykdommen alveld, og her er mye flått. Hunden ser ut til å bli et godt hjelpemiddel for oss, sier Åshild Melkeråen, fylkesagronom i Møre og Romsdal.

– Mye jerv i området

I Rindal mistenker mange av bøndene at det er jerv som i stor grad tar sauene. Dette kan også være noe av årsaken til at det er vanskelig å finne de døde dyrene.

– Jerven graver ned byttene sine. Da blir det vanskelig å finne dem. Det kan være til stor nytte om vi får hunder til å hjelpe oss, sier bonde Ola Langli i Rindal.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL