Hopp til innhold

– Vi vet ikke hvorfor det brenner

Igjen har et grisefjøs brent ned. Sist helg måtte 800 griser bøte med livet i Tresfjord. Bøndene fortviler fordi årsaken til brannene ikke er klarlagt.

Fjøsbrann i Tresfjord

800 griser måtte bøte med livet under brannen i grisefjøset i Vestnes sist helg.

Foto: Frode Berg / NRK

Grisebonde i Gjemnes i Møre og Romsdal, Jan Edvin Hoem, fortviler at de ennå ikke godt nok kjenner årsaken til at stadig flere grisefjøs har brent i Norge.

– Vi har ikke fått vite hvorfor sånt skjer. Vi hører om elektriske feil, men det er også alt. Vi får ikke noe konkret å sette fingeren på. Dermed lever vi i det uvisse, sier Hoem.

Grisefjøs svært utsatt

Siden 2006 har antall branner i fjøs og andre driftsbygninger i landbruket økt til over det dobbelte. Det er særlig branner i grisefjøs som har økt dramatisk.

– Vi ser at branner i grisefjøs har en høyere frekvens i brannhyppigheten enn i andre bygg der det er andre typer husdyr, sier Odd Rød, fagdirektør for brann i forsikringsselskapet Gjensidige.

Video Edvin Lindset bygde opp gårdsdriften før han overlot den til sønnen. Han forteller hvordan han opplever dyretragedien.

Edvin Lindset bygde opp gårdsdriften før han overlot den til sønnen. Han forteller hvordan han opplever dyretragedien.

– Vondt å høre om brannene

Den største brannen i et grisehus i år skjedde i oktober i Verdal i Trøndelag. 1000 giser måtte bøte med livet i den brannen. Også på Furnes i Hedmark og på Jæren i Rogaland har det vært store branner i grisefjøs. Flere hundre griser døde i disse brannene.

– Det er fryktelig vondt å høre om disse brannene. Det er en stor belastning. Når det brenner hos andre bønder, tenker jeg at det kunne like gjerne ha skjedd her hos meg, sier Jan Edvin Hoem.

– Virker som om halvparten har brent

Hoem har grisefjøset sitt bare halvannen times kjøretur fra Vestnes, der 800 griser brant inne sist helg. Han ble skremt av dyretragedien i helgen.

Vi hører om en del branner i landbruket. Og når man vet hvor få større grisefjøs som egentlig finnes i landet, i forhold til antall fjøs totalt, da virker det som om det har vært brann i omtrent halvparten av grisefjøsene, sier Hoem.

Video Brannkonstabel Bruaset

– Vet ikke årsaken

Branneksperter har heller ikke gitt forsikringsselskapene klare indikasjoner på hva som er årsaken til de mange brannene i grisefjøs. Mistanken går mot de elektriske installasjonene. Men helt sikre er man ikke.

Vi vet ikke sikkert. Men det er to forhold som peker seg ut. Vi har lenge vært klar over at det har oppstått branner i forbindelse med ventilasjonsanlegg. Her har kravene i forskriftene vært for svake frem til nå. Vi har også en mistanke om at noen branner kan ha oppstått i forbindelse med våtforsentralene. Disse sentralene finnes i mange av grisefjøsene, sier Rød.

– Ønsker å vite mer

I mellomtiden må grisebøndene bare bruke de installasjonene de har og som er godkjent til bruk i grisefjøs. Men Jan Edvin Hoem liker ikke tanken på at problemet kan ligge i utstyr som er godkjent.

– Jeg håper vi kan få vite noe. Bare på den måten kan vi gjøre ting bedre, sier Hoem.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL