Hopp til innhold

– Straff løser ingen verdens ting

Frode Tafjord mistet sin egen datter da hun kom inn i et narkotikamiljø. Nå advarer han mot å bruke bøter og fengsel for å løse narkotikaproblemene.

Frode Tafjord

Frode Tafjord mistet datteren sin, Camilla, i overdose i 2007. Han mener det er feil å bruke straff og bøter til å få bukt med narkotikaproblemene.

Foto: Aina Rødal / NRK

De siste dagene har politiet på Sunnmøre pågrepet nær 60 personer for bruk eller besittelse av narkotika. Tafjord mener straff ikke hjelper. Han vil heller at samfunnet skal satse på rehabilitering.

Frode Tafjord

Også helseministeren har merket seg det arbeidet Frode Tafjord gjør gjennom Camilla Tafjord-stiftelsen.

Foto: NRK

– Å dele ut bøter, som ofte foreldrene betaler, er ikke rette veien å gå, sier Frode Tafjord.

– Gi dem hjelp

Det var i en overdose i 2007 at Frode Tafjord mistet datteren sin, Camilla. Siden den gang har han drevet Camilla Tafjord-stiftelsen, en organisasjon som jobber mot narkotika.

Ingmar Farstad

Politistasjonssjef Ingmar Farstad ved Ålesund politistasjon.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

De bør heller idømmes rusavvenning og et program for oppbygging og et pålagt ettervern. Rusen må ut og så må de inn i et sunt forhold et sted. De må bli påvirket av voksne personer og sunne folk, sier Tafjord.

– Større beslag enn ventet

Sist uke gjennomførte politiet på Sunnmøre en koordinert aksjon mot narkotikamiljø i flere sunnmørskommuner. Politiet bekrefter at det er et stort narkotikaproblem på Sunnmøre.

Vi er klar over at vi har et narkotikaproblem. Vi hadde ventet å få omtrent de beslagene som vi fikk. To av beslagene var imidlertid litt større enn vanlig. Vi ble overrasket over at de var såpass store, sier politistasjonssjef Ingmar Farstad.

Vil ha lovendring

Frode Tafjord ønsker seg en lovendring, slik at både politiet og domstolene kan behandle de som har begynt med narkotika på en annen måte enn i dag.

– Politiet gjør jobben sin etter de lovene som gjelder. Men jeg hadde helst sett at loven ble forandret, sier Tafjord.

– Det blir mange tårer

Gjennom Camilla Tafjord-stiftelse reiser nå Frode Tafjord til skoler og forsamlinger og forteller om Tafjord-familiens opplevelser, om da datteren Camilla begynte å bruke narkotika, om forsøkene på å bli kvitt avhengigheten og om det som skjedde da datteren tok overdose.

– Jeg vet veit at det fungerer, å fortelle ei sann historie. Det jeg forteller er fortalt fra hjertet, akkurat slik jeg opplevde det.

Hva leser du av øynene til de som hører på deg?

– Mange ganger blir det mye tårer. Av og til blir det sterkt for meg også, selv om jeg nå har fortalt dette mange ganger. Av og til treffer jeg ungdommer som jeg har snakket med for lenge siden. De kommer og gir meg klem og forteller at det jeg sa har hjulpet dem, at det har vært en drivkraft for dem, forteller Tafjord.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL