Hopp til innhold

- Vi er ribbet for rettigheter

Kommunale fosterforeldre er ribbet for rettigheter som andre arbeidstakere har. Dette er urettferdig mener Monika Haanes Waagan som er fostermor i Herøy.

Video Kommunale fosterhjem mangler rettigheter

Kommunale fosterhjem mangler rettigheter

Å ta på seg et kommunalt fosterhjemsoppdrag er en risikosport sier Monika Haanes Waagan. For mens statlige fosterforeldre har alle rettigheter på sin side, er de totalt fraværende for de som åpner sitt hjem for fosterbarn gjennom kommunen.

Får ingen goder

Uten rettigheter som andre arbeidstakere har risikerer kommunale fosterforeldre å stå på bar bakke dersom noe går galt.

Blir man syk så risikerer fosterforeldrene å stå uten lønn, og oppstår det en skade i forbindelse med fosterbarn, så risikerer de å måtte dekke skaden av egen lomme.

Monika Haanes Waagan

Monika Haanes Waagan er kommunal fostermor i Herøy.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

- Vi mangler rettigheter som retten til tjenestepensjon, yrkesskadeforsikring, dagpenger, sykepenger og andre rettigheter som er selvsagte i arbeidslivet ellers, sier Monika Haanes Waagan.

Må selv forhandle avtalen

Haanes Waagan mener standardkontrakten som kommunale fosterforeldre skal skrive under på, tillater kommunene å drive sosial dumping i stor stil. Kommunale fosterforeldre må ofte selv forhandle fram gode avtaler.

Det er kommunene som har ansvaret for de fleste fosterhjem. Men det finnes også statlige familiehjem, og for disse er arbeidsgodtgjøring og bidrag til dekning av utgifter tre til fire ganger høyere enn for de kommunale.

Birgit Torkildson Grotle som er leder for fosterhjemstjenesten i Bufetat på Sunnmøre, forklarer dette med at det er store variasjoner i forhold til problemer og behov.

Birgit Torkilson Grotle

Birgit Torkildson Grotle er leder for fosterhjemstjenesten i Bufetat på Sunnmøre.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

- Når et barn flytter inn i et statlig fosterhjem, så er det lagt opp til at fosterforeldre blir frikjøpt fra ordinært arbeid, slik at de kan være hjemme med barnet hele dagen, sier Torkildson Grotle.

Advarer andre mot oppdrag

Haanes Waagan advarer andre som vurderer et kommunalt fosterhjemsoppdrag. Hun mener det er på høy tid at også kommunale fosterforeldre får rettigheter som alle andre arbeidstakere tar som en selvfølge.

Fosterhjemsavtalen som nylig ble revidert, regulerer forholdet mellom fosterforeldre og barnevernet. Haanes Waagan syntes ikke at den nye avtalen bidrar til tryggere rammer for fosterhjemsoppdrag.

- Egentlig så er det statlige fosterhjem som skal ta imot unger med særlige utfordringer, men det er ikke nok fosterhjem til det. Dermed havner de fleste hos de kommunale uten at rettighetene følger med, sier Haanes Waagan.