Hopp til innhold

Kutter sykehusavdelinger for barn

Helse Midt-Norge skal ha bare to barneavdelinger. Og tallet på fødeavdelinger skal halveres.

Illustrasjonsfoto: Barneavdeling

Barneavdelingen i Kristiansund kan bli lagt ned.

Foto: NRK

- Dette er en katastrofe, sier barnelege Martin Unger, tillitsvalgt for overlegene ved sykehuset i Kristiansund. Vi må tenke på foreldrene og hvilken reisetid som er forsvarlig for dem., sier Unger.

Barnelege Martin Unger
Foto: Eirik Haukenes / NRK

Full krig om sykehuset

Strategiplan

Styret i Helse Midt-Norge sendte torsdag et forslag til strategiplan for de kommende ti årene ut på høring. I planen ligger det forslag til hva de enkelte sykehusene i Møre og Romsdal og Trøndelag skal gi av tjenester.

- Tida er inne for å ta grep også når det gjelder organisering av akutt-tilbudet i Helse Midt-Norge. Vi må sørge for at det brukes mer på aktiv pasientbehandling og mindre på passiv beredskap. Strategi 2020 blir viktig for å gjøre strukturelle endringer og omstilling av sykehus i vår region, sa styreleder Kolbjørn Almlid i forbindelse med fremleggelsen.

Kolbjørn Almlid

Kolbjørn Almlid er styreformann i Helse Midt-Norge.

Foto: NRK

- Tragedie og skam

Dialog om sjukehussamarbeid

Halverer tallet på fødeavdelinger

I dag er det fødeavdelinger ved alle de 8 sykehusene i Helse Midt-Norge. I Møre og Romsdal står trolig fødeavdelingen i Volda i fare, og det blir trolig ikke fødeavdelinger både i Molde og i Kristiansund. Men planen som ble lagt frem i dag, går ikke konkret inn på hvilke avdelinger som skal bort. Men denne planen, sammen med de planprosessene som foregår innenfor de forskjellige helseforetakene i regionen sier noe om hva som blir den sannsynlige utviklingen.

- Jeg er sikker på at flere barn ikke blir innlagt ved sykehus på grunn av lang reisetid, sier Martin Unger. Dersom man reduserer til to barneavdelinger og fjerner fødeavdelingene i Volda, Kristiasund og Orkanger, da fjerner man tryggheten. Barneavdeling og fødeavdeling hører sammen, sier Martin Unger.

- En mangelfull rapport

- Lite nytt fra SINTEF

Flere prosesser samtidig

Parallelt med at Helse Midt-Norge har arbeidet med sin langsiktige strategi for hele foretaksgruppen, pågår det også strategisk arbeid i de enkelte helseforetakene.

I Helse Nordmøre og Romsdal HF er det iverksatt utredningsarbeid knyttet til funksjonsdeling mellom sykehusene i Kristiansund og Molde. Helse Sunnmøre samarbeider med Helse Førde for å se nærmere på fødselstilbudet på Søre Sunnmøre og Nordfjord som følge av bygging av den nye Kvivsvegen.

Også i Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital pågår det strategisk planlegging.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL