Hopp til innhold

Sniker og jukser for millioner

Folk sniker og jukser for millionvis av kroner på ferjer og andre transportmidler. Ferjepassasjerer lurer seg unna billettørene. Andre sier bilene deres er kortere enn de er, kun for å spare penger.

Kontroll ferje - Magne Olav Strømme
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Men nå har ferjeselskapene tenkt å sette en stopper for dette. Planen er å bruke store ressurser for å stoppe snikerene. Nå er både passasjerer og biler under oppsikt på ferjene.

Vaktselskaper

Vaktselskapene patruljerer nå ferjene hyppigere enn før. På enkelte reiser blir hver eneste bil og passasjer kontrollert.

Frode Ohr

Frode Ohr er viseadministrerende direktør i Fjord1 MRF.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

- Bare det svinnet som er på strekningene som Fjord1 MRF driver, er av meget stor betydning, sier viseadministrerende direktør i Fjord1 MRF til NRK Møre og Romsdal. Bare for oss dreier dette seg om mange millioner kroner på årsbasis, sier han.

Les også: Trengende kan snike på kino

Les også: Gratiskjøring i bommen

Les også: Betal bussen med mobilen

Lengden teller

NRK Møre og Romsdal er med på en av turene med ferja over Moldefjorden der vaktselskapet patruljerer. Lengden blir kontrollert på hver eneste bil. Kontrollørene har laserutstyr som de bruker til målingen.

- Mange betaler for kortere biler enn de faktisk har. Bilførerene har gjerne forlatt bilene sine når billettørene kommer, og sitter i salongen når de oppgir billengden, sier kontrollør Magne Olav Strømme.

Syndere tas

Kontroll ferje - her avsløres juks

Her avsløres juks mens NRK's team er til stede.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Også på turen som NRK var med på ble det tatt juksemakere. Plutselig var kontrollørene opptatt ved et tyngre kjøretøy. Det viste seg at de var i gang med å avsløre en juksemaker.

- Nå skrev vi akkurat ut gebyr på en bil som hadde oppgitt for kort kjøretøylengde, forteller kontrollør Magne Olav Strømme. Sjåføren sa at han trodde at kjøretøyet var på under 19 meter. Men her var lengden på 19,5 meter. Og da ble det bot, forteller Strømme.

Alle typer trafikkanter

Men det er ikke bare vogntogsjåførene som jukser. Nå skjerper ferjeselskapene kontrollene, og de vil ha slutt på jukset.

- Vi ønsker å synliggjøre at vi tar dette problemet på alvor. Vi tror dette har en preventiv effekt, sier Frode Ohr.