Hopp til innhold

Kan bli internasjonal attraksjon

Hytta til kunstneren Kurt Schwitters på Hjertøya i Molde kan bli en ny turistattraksjon.

Video nsps_upload_2009_10_7_12_20_42_3408.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Etter at den første utstillinga til Kurt Schwitters nylig åpnet i Oslo, har interessen for den verdskjente kunstneren tatt helt av.

Med hennes kongelige høyhet dronning Sonja i spissen ble Schwitters hyllet på Henie Onstad Kunstsenter i Oslo.

- Spennende

Hennes kongelige høyhet dronning Sonja
Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

- Jeg synes det er veldig spennende at han er blitt tatt frem igjen. For meg har han mer vært et ord, et begrep som nå har utvidet seg selvfølgelig. Det er spennende med en kunstner som har bodd såpass lenge i Norge. Det er interessant hvordan han maler et landskapsmaleri samtidig som han lager en hel collage av firkanter og trekanter. Han gjør flere ting på en gang, sier hennes kongelige høyhet dronning Sonja.

Kurt Schwitters blir betegnet som den moderne kunstens bestefar og levde i lange perioder i landflyktighet på Hjertøya i Romsdalsfjorden, på Djupsvasshytta i Geiranger og på Lysaker i Oslo.

I begynnelsen av 1920-årene var han med i den samfunnskritiske, kulturelle dadabevegelsen der det meste kunne kalles kunst.

En egen kunstform

Men da han ble skviset ut skapte sin egen kunstform som ble kalt merz.

- Han spilte på lys og lyd. Han var forut for sin tid, men samtidig var han et barn av sin tid. Mellomkrigstiden da han sto frem som en stor kunstner, var en helt spesiell periode, både i europeisk historie og i kunstlivet. Alt var liksom absurd. Verden var blitt helt gal, sier direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Karin Hellandsjø.

Kurt Schwitters
Foto: Hans Thomas Eikrem

Fire av sine hjem fylte han med sine egne installasjoner og kalte merzbau. Et merzbau stod i hjembyen Hannover og kopien av det står nå på Henie Onstad Kunstsenter, et stod på Lysaker, et i Skottland og et på Hjertøya.

Nå eller aldri

Steinhytta på Moldeholmene er det eneste merzbau som i dag står igjen i dag.
Det skal nå renoveres. Inventaret blir mest sannsynlig flyttet fra Hjertøya over til det nye museumsbygget som skal reises i Molde.

- Det er nå eller aldri. Det forsømte kan vi ergre oss over, men vi velger å se fremover og ta tak i det fra nå av. Det skal vi klare. Det fortjener Kurt Schwitters. Det fortjener Norge. Det fortjener europeisk kunst, sier museumsdirektør Jarle Sanden.

Kurt Schwitters

Bilde av Kurt Schwitters på Hjertøya.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Allerede før renoveringa starter, er Hjertøya i ferd med å bli en internasjonal attraksjon der celebre gjester står i kø for å få oppleve den moderne kunstnerens liv på ei øy midt i en fjord på Nordvestlandet.

Egen utstilling

Kurt Schwitter har nå fått sin egen utstilling på Henie-Onstad Kunstsenter i Oslo. Se video under..

Schwitter utstilling
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fra Kurt Schwitters utstilling i Olso - se video over.