Hopp til innhold

Skal hindre rømming

Det som kalles et intelligent tau skal hindre at fisk rømmer fra oppdrettsanlegg.

Illustrasjon oppdrettsanlegg
Foto: Villa

Det er et nytt tau med sensorer som selv forteller når det blir slitt og må skiftes.

Ser normalt ut

Morten Berntsen ved teknologisk institutt i Oslo.

Morten Berntsen sier teknologien ikke er prøvd ut i oppdrettsnæringa.

Foto: Teknologisk institutt

Teknologien er der, men har ikke blitt prøvd ut i oppdrettsnæringa før, sier Morten Berntsen ved Teknologisk Institutt i Oslo.

Tauet har innvevd en wire som til en hver tid måler hvilke belastninger tauet blir utsatt for. På denne måten vil oppdrettere få tidlig signal om når tauet bør byttes ut. Teknologien er brukt i andre sammenhenger, som for eksempel i strikkhopp og vinsjing i bygg. Når teknologien skal brukes i sjøen blir det nye utfordringer ikke minst på grunn av saltvann og varienende påkjenninger.

Ikke kostbart

I oppdrettsnæringa blir det brukt kilometervis med tau hvert år. Dårlige fortøyninger og svekka kvalitet på forankringene har vært en av årsakene til at store mengder fisk har rømt fra oppdrettsanlegg.

Dette har blant annet ført til pålegg om å kontrollere fortøyningene med dykker. Derfor trenger ikke det nye tauet å bli spesielt kostbart, sier Berntsen.

- Den løpende meterprisen for denne wire-typen er ikke spesielt dyr, sier Berntsen.

Lang tid

Prosjektet som skal gå over tre år er et samarbeid mellom Norske Sjømatbedrifters Landsforening og Teknologisk Institutt. Finansieringa er gjennom et EU-prosjekt og planen er å starte til høsten. Det vil derfor enda gå litt tid før de første oppdrettsanlegga kan teste ut de nye fortøyningene.

- Seks til ti måneder fra prosjektstart vil de første løsningene være klar til å bil prøvd ut.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL