Hopp til innhold

Slik overlever russen mai-kulda

Mai måned er her, men vinteren nekter å slippe taket. Det er dårlig nytt for russen, som tilbringer store deler av ukene utendørs og kjører russebiler med sommerdekk.

Kald Russ i Ålesund

Ingen problem å holde varmen når man har gode venninner å holde rundt. F.v. Susanne Gjendemsjø, Tone Skarshaug, Kjersti Otterlei og Amalie Vorren.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Landstreff på Lillehammer, fylkestreff, fester ute i det fri, tynn bekledning i form av snekkerbukser i rødt, blått eller svart – russetiden har mange ingredienser.

Det rimer dårlig for Norges røde festbataljon som nå opplever at mai, som vanligvis er preget av begynnende sommer, byr på vær som veksler mellom sludd, snø, regn, og sur vind.

Meteorologisk institutt kan via nettjeneste yr.no melde at april har vært den nest mest nedbørstunge måneden i Ålesund de siste 12 månedene. Temperaturene er heller ikke mye å skryte av, med stabile tall mellom 0 og 10 varmegrader. Utsiktene for mai er ikke stort bedre.

– Vi har bare sommerdekk på russebilen, så vi får håpe snøen forsvinner før landstreffet i Lillehammer til helgen, sier Amalie Vorren.

Sammen med venninnene Susanne Gjendemsjø, Tone Skarshaug og Kjersti Otterlei utgjør de mannskapet på russebilen «Make out Mekka» ved Fagerlia videregående skole i Ålesund.

Nå begir de seg ut på to fest-uker, som allerede har fått en hutrende start.

Saken fortsetter under bildet

Kald russ i Ålesund

– Når det blir for kaldt så hopper vi bare inn i bilene, og springer ut igjen når vi har tint oss opp, sier Kjersti Otterlei.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Mange fallgruver

– Det har vært ganske kaldt, men det gjør ikke så mye når det er så god stemning. I går strakk vi en presenning mellom bilene og danset «under tak», ute i regnet. Kjempegøy, sier Tone.

Gjengen sier de har fått en super start på russetiden med stor «kick off» på Tueneset natt til 1. mai. I ukene før det braket løs, har årets russ fått den sedvanlige dosen med innføring i festukenes fallgruver.

Hjernehinnebetennelse, kyssesyke, kuldesjokk, alkoholforgiftning, utmattelse, kjønnssykdommer, og trafikkulykker i russebiler som ligger et par lysår fra å fortjene fem stjerner i NAFs sikkerhetstest.

– Ja, det er viktig å ta alle forholdsregler. De tre store grepene er nok søvn, nok mat og nok klær. Alle skal ha fått formaningene inn gjennom undervisningen, sier helsesøster Ingeborg Øien.

Dødelig hjernehinnebetennelse

Ingeborg Øien.

Helsesøster Ingeborg Øien ved Fagerlia videregående skole sier klamydia er den vanligste kjønnssykdommen, og oppfordrer alle som mistenker å være smittet om å teste seg.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Jentene i «Make out Mekka» sier det er mye fokus på disse farlighetene, og understreker at svært mange har tatt vaksine mot hjernehinnebetennelse – en sykdom som ifølge helsesøsteren kan være dødelig dersom man ikke får rask behandling.

– Er russen flinke til å ta vare på seg selv og hverandre?

– Ja, det vil jeg si. Vi har ansvarlige sjåfører, og kler oss så godt vi kan, sier Amalie.

– Ellers så hopper vi bare inn i bilene når det blir for kaldt, og springer ut igjen når vi har tint oss opp, skyter Kjersti inn.

En av jentene har dessuten en mekaniker til far. Det kommer godt med under hendelser som natt til 1. mai, da en sikring i bilen førte til røykutvikling og behov for henting med kranbil.

Tre tips

På spørsmål om de har tre tips til å overleve russefeiringen i kaldt vær, svarer de kjapt.

– Kle på deg, sier Kjersti.

– Dans mye, sier Susanne.

– Og så kan man varme seg på en mer intim ... for å si det sånn ... er det god stemning, så blir det varmt.

– Hjelpe hverandre å holde varmen, mener du?

– Ja, hehe! sier jentene og ler.

Russefeiringen trenger med andre ord ikke å bli en like kald affære som værgudene skal ha det til.

Kald russ i Ålesund

Russetiden kan være hasardiøs, men det er også mye å juble for disse to ukene. Først og fremst at de er i gang. F.v. Amalie Vorren, Tone Skarshaug, Susanne Gjendemsjø og Kjersti Otterlei.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK