Hopp til innhold

Vil ha OL i Trondheim i 2026

Toppidrettssjefen og styrelederen i Norges Toppidrettsgymnas vil at Norge og Sverige skal gå sammen om å arrangere OL i 2026. – Det ville blitt forbrødring på mange plan, og et spleiselag til halv pris for hvert av vertslandene, mener de.

Jubel i Granåsen under Ski-VM

– Grunnlaget for suksess i 2026 legges denne og kommende vintre. Det er dagens og morgendagens kull av elever og ungdom som skal sette seg djerve mål, stå på gjennom alle treningsøktene og terpe detaljer med sine trenere, skriver initiativtakerne til et svensk-norsk OL. (Arkivbilde fra ski-VM i Trondheim 1997)

Foto: Erik Johansen/Scan-Foto / Scanpix

I en kronikk i avisa Nationen i dag, lanserer Thorleif Gunhildrud og Arild Strømnes ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) ideen om et norsk-svensk OL i 2026. De tror det norske folk er enig i at drømmen om et OL i Norge fortsatt lever.

– Vi må tenke annerledes. Er tiden inne til å gjøre et fremstøt sammen med vårt naboland i øst? Er det mulig å leke med tanken om et OL i Trondheim og Åre i 2026? Grovt sett med ishockey og alpint til Sverige og nordiske grener til Norge, skriver de.

Gunhildrud sier til NRK at et OL i Trondheim vil kunne samle hele nasjonen, og at det ikke vil bli nord mot sør.

– Blir billigere enn Oslo-OL

Åre

– Åre vil oppfattes som hjemmearena for alpinentusiaster fra Norge, mener kronikkforfatterne.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Gunhildrud og Strømnes vil at de som ønsket et OL i Oslo i 2022 retter seg opp i ryggen og tenker fremover. Samtidig understreker de at kostnadsnivået må – og kan – bli lavere enn det Oslo la opp til.

– Trondheim vil høyst sannsynlig arrangere VM på ski i 2021. Da er anleggene, infrastrukturen og byen rustet til store konkurranser. Kommer OL fem år etter, venter det justeringer, men ikke pengesluk. Åre har allerede et av verdens beste alpinanlegg. Ishockey er svenskenes nasjonalidrett.

LES: Hun skal få ski-VM til Trondheim

For at dette skal kunne realiseres, må IOC endre på regelverket og åpne for at flere stater kan arrangere et OL sammen.

– Trøndersodd, øl og dram til IOC

Initiativtakerne tror IOC-medlemmene vil trives minst like godt med trøndersodd, øl og dram som med kanapeer og champagne.

– IOC vet at Norge og også Sverige kan bidra til å få et vinter-OL ned på jorden igjen, skriver de i kronikken.

De mener det er viktig for IOC at Norge tar på seg et vinter-OL i nær fremtid – både for å få arrangementet ned på jorda igjen, og for å unngå at OL sendes til korrupte nasjoner.

– Et vedvarende nei fra oss kan bli det første steget på vei mot avvikling av vinter-OL.

LES: – Håper OL-nei fører til endring

– Forslaget er godt, men ikke nytt

– Norge er et av de land som kritiserer IOC mest, ofte med veldig god grunn. Da må vi også bidra til å forandre IOC og sørge for at det vi mener er norske verdier også kan prege de olympiske leker. Klarer vi det, vil norske verdier for en gangs skyld ha internasjonal verdi, sier Marvin Wiseth, Høyrepolitiker og styreleder i organisasjonen som ville ha OL i Trondheim i 2018.

Marvin Wiseth

Marvin Wiseth ser veldig gjerne et OL i Granåsen i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe/NRK / NRK

Han sier forslaget om et norsk-svensk OL ikke er nytt, og at det har vært møter mellom Östersund og Trondheim tidligere. Den gang fikk samarbeidet nei fra Norges Idrettsforbund. Wiseth synes imidlertid at ideen fremdeles er god.

– Du har uttalt at idretten sviktet i prosessen med Oslos OL-søknad. Hva må Trondheim og Åre gjøre for å lykkes?

– Først og fremst må det være enighet i idrettens egne rekker om at OL er en god tanke. Og da kan det ikke bare være toppledelsen som er enig, det må også gjøre seg gjeldende videre nedover i organisasjonene.

Gunhildrud sier det først og fremst er politikerne som må ta tak og bestemme dette.

LES: Høyre knuser OL-drømmen

Ville ikke at OL-debatten skulle dø ut

NTG-toppene sier et norsk-svensk OL i 2026 vil bety enormt mye for deres elever, trenere og all annen idrettsungdom, og sier konkurransen fra andre land blir stadig tøffere.

– Vi ønsker ikke at OL-debatten skal dø ut, og vil smi mens jernet er varmt. I Idretten er vi vant til å tape, men også til å gå videre og finne andre løsninger, sier toppidrettssjef Gunhildrud til NRK.

Han sier de ønsker at neste generasjon skal få oppleve et OL i Norge.

– Se hva som skjedde på Lillehammer. Det skapte en enorm entusiasme og selvtillit i hele befolkningen, samtidig som det ga en vanvittig driv både for vinter- og sommeridrettene.

Positiv ordfører

Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim synes OL-ideen er spennende.

Foto: Grete Thobroe/NRK / NRK

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim synes dette er en spennende tanke.

– Jeg synes det er spennende at idrettsledere tenker på hvordan flere land og byer kan samarbeide. Her kan vi bruke allerede eksisterende anlegg og ikke blåse opp OL-utgiftene. Det synes jeg er virkelig er positivt, sier Ottervik til NRK.

Men aller først håper hun at Trondheim får arrangere ski-VM i 2021. Det blir først klart i 2016.

– Får vi VM i 2021 har vi jo allerede internasjonalt godkjente anlegg for nordiske grener. Det betyr også at det er få kostnader og tilpasninger som skal til for å arrangere den delen av OL i Trondheim. I tillegg skal jo Åre arrangere VM i alpint, og Östersund VM i skiskyting. Dermed er også disse anleggene allerede på plass før et OL, mener Rita Ottervik.

Lillehammer-OL

Hele Lillehammer har blitt et vekstområde etter OL, mener Gunhildrud og Strømnes.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix