Hopp til innhold

Nytt regjeringskvartal: Foreslår å gjenåpne Akersgata

Det kan gå mot å samle det nye regjeringskvartalet enten på vest- eller østsiden av Akersgata som dermed kan gjenåpnes for kollektivtrafikk. Det kan bety at VG-bygget blir arbeidsplasser for departementene.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud får overlevert konseptvalgsutredningen med forslag til hvordan regjeringskvartalet kan se ut i framtida.

DIREKTE KL. 11: Pressekonferanse fra regjeringskvartalet om utredningen og konseptene for et nytt regjeringskvartal.

Rigmor Aasrud

Statsråd Rigmor Aasrud bruker ferieturer til sightseeing rundt regjeringsbygg i andre land for å hente inspirasjon til vanskelige vurderinger.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Forslag til nytt regjeringskvartal

Dette er et av alternativene som ble lagt frem i fjor vinter. Dette alternativer vil gi flere kontorplasser for ansatte i departementene.

Foto: Asplan Viak / Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Torsdag legger de tre selskapene Metier, Opak og LPO Arkitekter frem forslag om hvordan det nye Regjeringskvartalet skal se ut. Forslagene inkluderer både riving og bevaring av Høyblokka.

Arkitektene foreslår å samle Regjeringskvartalet enten på vest- eller østsiden av Akersgata.

Dermed kan Akersgata som er en av Oslos travleste sentrumsgater igjen åpnes for kollektivtrafikk, men flere sentrumsbedrifter risikerer å få sine eiendommer overtatt av staten om forslagene iverksettes.

OBOS-hovedkvarteret på Hammersborg i Oslo må kanskje vike plassen.

– Et spennende alternativ

Et alternativ er det såkalte «Øst-alternativet». Det foreslås at området mellom Grubbegata og Møllergata overtatt av Staten for å gi plass til departementer.

Et spennende forslag, mener Oslos byrådsleder.

– Et alternativ som gjør at Akersgata igjen kan åpnes, og at vi får et konsentrert, men litt strukket kvartal synes jeg i utgangspunktet høres spennende ut, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland til NRK.

Gjenbruk av Deichmanske bibliotek har vært diskutert, men ligger ikke inne i noen av de seks forslagene som legges frem, får NRK opplyst.

Høyblokka bevares i fire av skissene som legges frem, men ikke i alle.

I et «sentral-alternativ», som arkitektene i fjor vinter illustrerte som en smultring, samles regjeringen i ett kjempeanlegg der Høyblokka i dag står.

(Artikkelen fortsetter)

– Et alternativ som gjør at Akersgata igjen kan åpnes, og at vi får et konsentrert, men litt strukket kvartal synes jeg i utgangspunktet høres spennende ut, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland til NRK.

SE VIDEO: Byrådsleder Stian Berger Røsland liker alternativet med at Akersgata igjen kan åpnes.

Forslag til nytt regjeringskvartal

Arkitektene illustrerte i fjor et 'sentral-alternativ' som en smultring.

Foto: Asplan Viak / Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Dagens VG-bygg kan bli departementenes

– Jeg tror det ligger noen utfordringer ved å legge en veldig stor, Pentagon-aktig bygning der Høyblokka er i dag. Det vil bryte opp bybildet, og vi vil få en tydelig sperre i byen som vil virke fremmedgjørende og veldig massiv, sier Røsland.

På vestsiden av Høyblokka har arkitektene også utredet et såkalt «vest-alternativ». Denne skissen innebærer at dagens VG-bygg og store deler av Akersgata blir ekspropriert.

Konsekvensutredningen vil sette prislapp på hvert av alternativene, og gi regjeringen en klar anbefaling.

– Det er viktig å sørge for at busser igjen kan gå gjennom Akersgata, og at man på den måten kan knytte øst og vest sammen, sier byrådslederen.

Billigste alternativ regnes som uaktuelt

Det såkalte «null-alternativet» er å flytte inn igjen i dagens bygningsmasse. Dette skal være det billigste alternativet, men regnes som svært lite aktuelt.

Høsten 2011 ble det skrevet kontrakt med Metier, Opak og LPO Arkitekter om å utarbeide en konseptvalgutredning (KVU) for Regjeringskvartalet.

Mellom 1500 og 1600 arbeidsplasser ble ødelagt av bilbomben som gikk av utenfor hovedinngangen til Høyblokka om ettermiddagen 22. juli 2011.

Både Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4 fikk svært store skader under angrepet, men ifølge Statsbygg er skadene på bæresystemene ikke så omfattende at byggene må rives.

Forslag til nytt regjeringskvartal

Fornyings- administrasjons og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) la i januar i fjor frem tre alternative løsninger for regjeringskvartalet. Torsdag får vi vite hvordan det nye regjeringskvartalet blir.

Foto: Asplan Viak / Fornyings- og administrasjonsdepartementet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger