Hopp til innhold

Aasrud mener å la Høyblokka stå fører til flere sikkerhetstiltak

Statsråd Rigmor Aasrud bruker ferieturer til sightseeing rundt regjeringsbygg i andre land for å hente inspirasjon til vanskelige vurderinger. Nå mener hun at å beholde Høyblokka kan føre til flere synlige sperringer og tiltak i byen.

Rigmor Aasrud snakker om Regjeringskvartalet på Litteraturhuset

Høyblokka står fortsatt forlatt og innpakket i presenning etter terrorangrepet. Snart kommer utredernes rapport med alternativer for framtidas regjeringskvartal, og Aasrud ønsker nå debatt.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Hvis vi bygger bygningsmasse fra grunnen av er det enklere å få sikkerheten inn i byggene. Hvis vi skal bruke eksisterende bygningsmasse må vi ha mer sikkerhetstiltak på utsiden, sa den ansvarlige statsråden for gjenoppbyggingen, Rigmor Aasrud (Ap), på et møte om dilemmaene mellom sikkerhet og åpenhet for framtidas regjeringskvartal onsdag.

Aasrud åpnet møtet, som hadde innledere fra både politi, forskere, næringsliv og kommunen, med å vedgå at det nå er vanskelige vurderinger som skal gjøres. En avveining må tas mellom en åpen og levende by som alle trives i, og kravene som stilles til sikkerhet rundt regjering og statsadministrasjon.

– De gode byrommene er der man møter folk. Både Karl Johan og andre steder med mye folk er trivelige områder. Så vi må finne løsninger som gjør at Regjeringskvartalet ikke blir et folketomt område, sier Aasrud til NRK etter møtet og understreker at de også må ta hensyn til sikkerheten.

Riving kan påvirke tiltak

Inngangen til Høyblokka fra Akersgata 23. juli

Nyere bygg kan lettere sikres mot eventuelle terrorangrep enn gamle som Høyblokka som ble angrepet 22. juli 2011, mener fornyingsministeren.

Foto: Espen Neumann

Du snakker om sikkerhet inn i bygningene, taler det for mer nye bygg?
– Ja, det er nok lettere å få til mer sikkerhet om man bygger fra start enn hvis man skal ta utgangspunkt i eldre bygg tror jeg. Så litt avhengig av hvordan vi ender opp rundt Høyblokka og Y-blokka kan det påvirke hvor store sikkerhetssoner vi får rundt bygningene. Det er noe av det vi nok får svar på i rapporten som kommer i juni, svarer statsråden.

Hun venter på en rapport fra en gruppe fagfolk som helt siden i fjor har arbeidet med en utredning som skal komme med alternativer – både med og uten riving av eksisterende bygg som Høyblokka.

Etter 22. juli har mange pekt på feil som ble gjort i årene før, og at det tok mange år å stenge Grubbegata mener mange var en feil. Samtidig hadde mange advart mot gatestengninger og en lukket by i årene i forveien.

Se kart med bilder og video: Ødeleggelsene i Regjeringskvartalet

Møtet i regi av Fornyings- og administrasjonsdepartementet onsdag viser at slike debatter fortsatt finnes selv om det etter terrorangrepet og Gjørv-kommisjonen har vært sagt mange ganger at gater skulle vært stengt.

Les også: Vil ha ny debatt om Regjeringskvartalet

– Her i dag har mange minnet oss på at de ikke vil ha så mange sperringer. Det er litt nytt i forhold til de debattene vi har hatt etter at terroren rammet Regjeringskvartalet. Uansett vil sikkerhet være et viktig tema når vi skal forme et nytt regjeringskvartal, sier Aasrud.

Politi i porten ved Downing Street

Politi i porten ved Downing Street, ei av gå gater som faktisk er stengt i London.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Byplanlegger fra London: – Terrorister finner alltid nye måter

For flere aktører på møtet i Litteraturhuset i Oslo tok ordet for å advare mot for inngripende sikkerhetstiltak i det nye regjeringskvartalet. Fra Norge anmodet både handelsstanden, transportnæringen og byråden for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) til orde for å se behovene for sikkerhetstiltak i en større sammenheng, og minimere behovet.

De fikk også støtte fra utlandet.

Graham King

Byplanlegger Graham King fra City of Westminster.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Graham King som arbeider som byplanlegger i City of Westminster i London har store deler av de britiske regjeringskontorene innenfor sitt område.

Les også: Slik er sikkerhetstiltakene i London
Les også: Ekspert: – Oslo trenger ikke bli London

Byplanleggeren fra London forteller at den eneste gata som er stengt i området hvor den britiske regjeringen holder til er Downing street hvor Statsministerens kontor ligger. Da de stengte den valgte IRA i stedet å skyte en granat inn mot bygget, men heldigvis ble ingen skadet.

– Hvis dere putter inn en form for sikkerhetstiltak, får dere bare en annen form for trussel, sa Graham King.

King fortalte at myndighetene i London har ført en aktiv politikk der de ikke ønsker at regjeringskontorene skal presse ut annen aktivitet.

– Vårt regjeringsområde er fylt av hoteller, restauranter og andre private virksomheter. Det er en aktiv politikk, sa King.

Politiet: – Vi må kanskje akseptere høyere risiko

Visepolitimester Sveinung Sponheim

Visepolitimester Sveinung Sponheim sier samfunnet kanskje må leve med noe høyere risiko, for å bevare åpenheten i byrommene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Også politiet var representert da spennet mellom sikkerhet og en åpen by ble diskutert. Visepolitimester Sveinung Sponheim sa de i utgangspunktet er for en åpen og trivelig by.

– Vi vil jo at vi skal ha mange åpne områder, og at folk opplever en tilgjengelig by. Det i seg selv skaper en sikker by. Samtidig vet vi at risikoen for at noe skal skje er større. Det må vi ta innover oss, sa Sponheim.

Med en tydelig tanke for sikkerhetstiltak.

Samtidig mener han at samfunnet kanskje må ta noen sjanser.

– For å bevare en åpen by må vi nok akseptere en viss økt risiko, sa visepolitimesteren.

AKTUELT NÅ