Hopp til innhold

Stadig flere får ikke tilbud om studieplass

Selv om Kunnskapsdepartementet skryter av at stadig flere kvalifiserte søkere får tilbud om studieplass, er det likevel 3100 flere kvalifiserte søkere enn i fjor som ikke får plass.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

ØNSKER LÆRERE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er glad for at flere ønsker å bli lærere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er rekordmange søkere som blir tilbudt studieplass, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I dag ble oversikten til Samordna Opptak klar. 84.810 søkere har fått tilbud om en studieplass ved landets universiteter eller høyskoler. Tallet er rekordhøyt og en økning på 4,8 prosent sammenlignet med i fjor. Men samtidig er det også er klar økning i antall kvalifiserte søkere som ikke har fått plass, med rundt 17.200. Det er 3.100 flere enn i fjor.

I fjor var det 14,2 prosent av de kvalifiserte søkerne som ikke fikk plass. I år er prosenten 16,1.

– Kvalitet viktigst

– Dette er førstetilbudet. Noen endrer planer og ønsker ikke plassen, som igjen åpner for andre. Erfaringsmessig ser vi at de aller fleste som vil studere får studere, hevder Isaksen.

Prosentvis er det i år også færre kvalifiserte søkere som har fått plass, sammenlignet med i fjor og flere år bakover. 83,8 prosent av de kvalifiserte søkerne har fått tilbud om studiested.

– Så i år er det andelsvis færre kvalifiserte søkere som får tilbud om studieplass. Er det positivt?

– Det kan bety at selv om det er rekordmange som får studieplass, så er det flere som ikke får studieplass. Men alt i alt er det flere studieplasser nå enn noen gang tidligere, sier Isaksen.

– Og det jeg er aller mest opptatt av er ikke hvor mange som får plass, men at tilbudet og kvaliteten er bra nok. Det viktigste er ikke at det bare øker hvert år.

Rekord for lærerutdanningene

Rekordmange kan også bli lærerstudenter. Totalt er det 9.564 søkere som har fått tilbud om plass på de ulike lærerutdanningene.

– Det er veldig bra at det er høy søking til lærerstudiet. Vi vil ikke ha lavere kvalitet eller senke kravene til studiet, men håper at det er mange som søker. Og det er det mange som gjør, sier Isaksen.

Helsefag-studiene er de studiene der flest søkere har fått tilbud om plass, med 15.856. Deretter følger studier innen samfunnsfag, psykologi og økonomi.

– Tallene viser at de fleste velger fornuftig, ved å velge yrker vi har behov for. Mange har valgt store velferdsyrker som lærer og sykepleier, mens andre har valgt teknologifag som er viktig for det private næringslivet, mener Isaksen.

– Dette viser at ungdommen er fornuftig og oppegående.

Tross nedgangstidene i norsk oljeindustri er det enkelte oljerelaterte fag ved Universitetet i Stavanger det er vanskeligere å komme inn på i år enn i fjor.

Her kan du få hele oversikten fra Samordna Opptak (ekstern lenge).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger