Hopp til innhold

Tidenes høyeste søkertall til høyere utdanning

Nesten 128 000 personer har søkt høyere utdanning til høsten. Det er 8000 flere søkere enn i 2014, og tidenes høyeste søkertall.

Søkertall til høyere utdanning

Profesjonsstudiet i psykologi i Oslo har det nest trangeste nåløyet med 994 søkere på 60 studieplasser.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Totalt er det om lag 127 900 søkere til høyere utdanning i år. Det er ny rekord. Det er vel 8000 flere søkere enn i fjor, og en økning på nærmere 7 prosent, viser årets søkertall til høyere utdanning. I snitt kjemper 2,4 studenter om hver studieplass.

Totalt 120.000 personer søkte høyere utdanning i 2014, noe som var rundt 3000 flere enn året før og ny rekord.

Tallene fra Samordna Opptak viser også at ungdommen tar til seg oppfordringen om å velge en utdanning som samfunnet trenger, Søkertallene viser en markant økning til både helsefag, realfag og til lærerutdanningene.

11 prosent økning til helsefag

Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) siste fremskrivinger vil det framover bli et underskudd på nær 35 000 helsearbeidere med kort høyere utdanning, 40 000 lærere og 3000 ingeniører.

Mann i sykeseng sykepleier

Mange flere unge ønsker å jobbe med helsefag, viser årets søkertall.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Tallene viser en økning på over 11 prosent til realfag, nær 10 prosent til helse- og sosialfaglige utdanninger og en økning på 8 prosent til landets grunnskolelærerutdanninger.

– Regjeringen er veldig tilfreds med den positive utviklingen for disse fagområdene, sier settestatsråd for kunnskapsministeren, Elisabeth Aspaker, til NTB.

Flere vil bli sykepleiere

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er meget fornøyd med økningen til helsefag, fremgår det i en pressemelding fra regjeringen.

– Det vil fremover være et stort behov for personer med ulik helsefaglig utdanning, og vi må ha tilstrekkelig personell med riktig kompetanse for å kunne tilby befolkningen gode helsetjenester, sier Høie.

Det er særlig sykepleierutdanningen og vernepleierutdanningen som er populære, med en økning på henholdsvis 17 og 21 prosent økning fra i fjor.

Aspaker

Settestatsråd for kunnskapsministeren, Elisabeth Aspaker, sier at regjeringen er veldig tilfreds med den positive utviklingen for helse- og realfag. Arkivbilde.

Foto: Dan Henrik Klausen

Lærerlykke

Statsminister Erna Solberg valgte selv å presentere gladnyheten om at lærerutdanningene øker i popularitet under en pressekonferanse tirsdag i forkant av Høyres landsmøte til helgen.

Det viser at lærerløftet så langt har virket, uttalte Solberg. Tallene viser derimot at barnehagelærerutdanningen står på stedet hvil med en liten nedgang på 0,2 prosent sammenlignet med i fjor.

– Vi hadde ønsket å se en økt søkning også til barnehagelærerutdanningen, for det er et stort behov for flere barnehagelærere, og vi vet at dette er en nøkkelfaktor for å sikre kvalitet i barnehagene, understreker Elisabeth Aspaker.

Norge mangler i dag 4000 barnehagelærere for å oppfylle dagens pedagognorm.

394 søkere om 20 plasser

Siviløkonomstudiet ved Norges Handelshøyskole (NHH) topper igjen listen over studiet med flest førstegangssøkere etter å ha blitt forbigått av jusstudiet ved Universitetet i Oslo i fjor.

Jusstudiet i Oslo kommer i år på andre plass, etterfulgt av politiutdanningen i Oslo og jusstudiet ved Universitet i Bergen.

Heltidsstudie i økonomi og ledelse ved Høyskolen i Akershus og Oslo topper imidlertid listen over hvilket studie som har flest antall søkere per studieplass. Der kniver 394 søkere om de 20 plassene.

Profesjonsstudiet i psykologi i Oslo har det nest trangeste nåløyet med 994 søkere på 60 studieplasser.

Norges Handelshøyskole

Siviløkonomiutdanningen på NHH i Bergen er landets mest populære studie. Arkivbilde.

Foto: Norges Handelshøyskole

AKTUELT NÅ