Hopp til innhold

Oppretter fond for utdanning i fattige land

Norge og Verdensbanken har blitt enige om å opprette et nytt fond som skal gå til utdanning i fattige land. Regjeringen bidrar i første omgang med 60 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende møter Jim Kim i Verdensbanken i Davos

Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende møttte fredag president Jim Kim i Verdensbanken, i Davos.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg og Verdensbankens president Jim Kim lanserte et fnytt fond for å styrke finansiering av utdanning i fattige land, under World Economic Forum i Davos fredag.

Norge skal i en pilotfase bidra med 60 millioner kroner, og finansieringen skal være avhengig av resultatene som oppnås.

– Jeg er svært tilfreds med at vi på denne måten kan bidra til økt kunnskap om nyskapende metoder innen utdanningsfinansiering, sier Solberg.

Statsministeren mener fondet kan bli viktig for å nå ut til barn som i dag får liten eller ingen utdanning i land hvor inntektene er svært lave, eller i land som er i konflikt.

– Resultatbasert finansiering

– Verdsbanken er glad for å gå sammen med Norge om å støtte resultatbasert finansiering for å styrke utdanningstilbudet til barn og ungdom i utviklingsland, sier Verdensbankens president Jim Kim.

Lederen for Verdensbanken håper at flere land og aktører vil slutte seg til fondet, som han mener er skrudd sammen på en måte som gjør at knappe bistandskroner vil bli brukt på en effektiv måte.

Lave lærerlønninger og aversjon mot å sende barna på skole er en utfordring i mange land.

– Kan lære av helsesektoren

Håpet er blant annet at fondet kan bidra til større sosial aksept for å sende jenter på skoler i land hvor det ikke er vanlig at jenter tar utdanning.

– Resultatbasert finansiering har vist seg å være svært effektivt innanfor helsesektoren. Det nye fondet vil kunne bidra til å snu den negative utviklingen i fattige lands satsing på utdanning gjennom å premiere innovative og nye metoder, seier Solberg.

Frå norsk side er avtalen tenkt som et første bidrag for å trekke andre land med i et felles finansiert fond når pilotfasen er over i 2016.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger