Hopp til innhold

UD trekker pengestøtte til Syria-sykehus: – IS har innført religiøse regler

Utenriksdepartementet trekker all pengestøtte til et sykehus i et IS-kontrollert område nord i Syria, etter nye undersøkelser som viser at terrorgruppa har innført egne religiøse regler ved sykehuset.

Sykehus i Tell Abiad og Børge Brende (montasje)

TREKKER STØTTEN: IS kontrollerer nå byen Tell Abiad der sykehuset ligger. I januar 2014 marsjerte de gjennom byen som en maktdemonstrasjon for å vise at de kontrollerte området. Samtidig har Norge bidratt til å bygge opp operasjonssaler som behandler sårede krigere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix, Norwac

I november avslørte NRK at Norge og Utenriksdepartementet, via hjelpeorganisasjonen Norwac, finansierer sykehuset Tell Abiad i Syria som ifølge kilder kontrolleres av terrorgruppa IS.

Etter å både ha mottatt redegjørelser fra Norwac, og gjennom egne undersøkelser som viser at IS blant annet har innført egne religiøse regler ved sykehuset, har utenriksminister Børge Brende (H) konkludert:

Alle norske penger til sykehuset i Tell Abiad i IS-kontrollert område av Nord-Syria må stoppe umiddelbart.

– Vi har konkludert med at usikkerheten rundt dette sykehuset er såpass stor at vi ønsker å avslutte Utenriksdepartementets støtte til dette sykehuset gjennom Norwac, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

UD vil nå sammen med Norwac vurdere om støtten skal overføres til andre prosjekter for sivile inne i Syria der man er sikre på at ingen regler for humanitær bistand brytes.

Sykehus-apotek i Tell Abiad

OPPUSSET: Norwac har bidratt med midler til å pusse opp og drive sykehuset, inkludert et nytt sykehusapotek.

Foto: Norwac

Les hele brevet fra UD om at de trekker støtten her: UDs brev til NORWAC

Har innført egne IS-regler på sykehuset

Undersøkelsene som danner grunnlaget for Brendes avgjørelser har avdekket forhold som han ikke liker.

Blant annet kommer det fram hvordan IS har inntatt sykehuskorridorene gjennom nye religiøse regler.

– Våre undersøkelser viser at IS har inspeksjoner inne på sykehuset. De bestemmer nå også bønneritualer, kjønnssegregering og kleskodeks inne på sykehuset, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Akkurat slik påvirkning av helsetjenesten i IS-kontrollerte områder har også blitt avdekket i Irak.

Til den amerikanske avisa Washington Post sin erfarne Midtøsten-korrespondent, har helsearbeidere fortalt at slike regler hindrer god behandling for sivile, og spesielt kvinner.

Leger fra flere sykehus i Mosul forteller til avisa at det til tider går så langt at det kan koste liv. Blant annet skal ikke kvinnelige pasienter behandles av mannlige leger, og motsatt.

Utenriksministeren sier at de ikke har funnet konkrete brudd på humanitære prinsipper, men frykter utviklingen også ved det norskstøttede sykehuset.

– Vi er bekymret for at det nå er en selvsensur og dermed en indirekte kontroll over sykehuset fra IS. Vi er også redd for at dette vil kunne øke, og med den usikkerheten har vi ingenting å gå på. Vi må være sikre på at de humanitære prinsippene overholdes. Noe annet er uakseptabelt, sier Brende til NRK.

Påstander om IS-kontroll

NRK har tidligere fortalt hvordan kilder med kjennskap til byen Tell Abiad nord i Syria og sykehuset hevder at det nå er under kontroll av Den islamske stat (IS).

Ibrahim Muslem

FRA BYEN: Ibrahim Muslem er kurder og satt selv i bystyret i Tell Abiad fram til IS tok over området.

Foto: Privat

Kurdiske og arabiske kilder fra byen påstår IS kontrollerer hvem som kommer og går, og hvem som får behandling ved sykehuset Norwac og norsk UD finansierer.

Montasje: Sykehus i Tal Abiad og IS-krigere som marsjerer gjennom byen

KONTROLL: IS kontrollerer nå byen Tell Abiad der sykehuset ligger. I januar 2014 marsjerte de gjennom byen som en maktdemonstrasjon for å vise at de kontrollerte området. Samtidig har Norge bidratt til å bygge opp operasjonssaler som behandler sårede krigere.

Foto: Norwac / Yaser Al-Khodor / Reuters

Les mer: – Denne barnesoldaten fra IS fikk behandling på norskstøttet sykehus

Et tidligere medlem av bystyret i byen forteller om hvordan IS påvirker behandlingen sivile får der.

– Etter de siste kampene i området har sykehuset blitt 100 prosent reservert for Den islamske stat, IS. Sykehuset brukes av IS, og de som støtter IS. Sykehuset brukes nå mest til sårede IS-soldater, har Ibrahim Muslem, som er kurder og selv satt i bystyret i byen fram til IS tok over området sagt til NRK.

Eksperter har sagt til NRK at hvis det stemmer at IS kontrollerer hvem som får behandling ved sykehuset kan det stride med internasjonale regler.

– Det høres ut som driften da strider mot Genèvekonvensjonen som regulerer dette internasjonalt, sa Svein Aarseth, leder for Rådet for legeetikk i Den norske legeforening, til NRK.

Han mener det er riktig å behandle alle, også sårede IS-krigere, men at det hele tiden må være det medisinske som styrer.

Les mer: – Norskstøttet sykehus kan drive i strid med Genèvekonvensjonen

Omfattende støtte

Sykehuset som de alle sammen snakker om er den tidligere offentlige institusjonen i byen Tell Abiad nord i Syria, ikke langt fra Kobani og Raqqa.

Norske offentlige penger har bidratt til å ruste opp og drive sykehuset i byen, og UD-dokumenter som NRK har fått innsyn i viser at det er bevilget 6,2 millioner kroner via den norske medisinske hjelpeorganisasjonen Norwac.

Pengene har bidratt til ny operasjonssal, nye dialysemaskiner, laboratorier, sykehusapotek og annet teknisk utstyr.

I oktober ble det fortsatt sendt rundt 250 000 kroner hver måned til sykehuset for å betale lønninger og drift.

Etter NRKs saker ble støtten midlertidig holdt tilbake fra og med november, og nå tyder alt på at støtten stoppes helt.

Norwac: Synd for de sivile i området

Mads Gilbert og Erik Fosse

SIVILE: Erik Fosse mener at støtten trekkes er synd for de sivile i området.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Hjelpeorganisasjonen Norwac som støtten til sykehuset har gått via har hele tiden benektet påstandene fra NRKs kilder om at sykehuset er helt eller delvis under kontroll fra IS.

Norwacs leder Erik Fosse er noe skuffet over at UD nå stopper støtten.

– Jeg tror det er trist for befolkningen i det området vi her snakker om. Samtidig med den mediedekningen det her har vært skjønner jeg at dette er politisk krevende for Utenriksdepartementet, sier Fosse til NRK.

Norwac har tidligere hevdet overfor NRK at de ikke er direkte involvert i driften av kirurgisk avdeling på sykehuset der de fleste IS-krigerne får behandling.

I redegjørelsene til UD derimot skriver de at de også bidrar noe til driften av denne avdelingen.

Til tross for den klare beslutningen om at sykehusstøtten trekkes, er Fosse likevel fornøyd med at de kan få bruke pengene til de andre hjelpeprosjektene de har i Syria.

Han mener også at UDs uttalelse er en støtte til at sykehuset ble drevet etter internasjonale regler, men at usikkerheten nå var blitt for stor.

– De sier at IS kan få indirekte kontroll over sykehuset ved å påvirke folk, men at det generelt drives etter Genevekonvensjonens prinsipper, sier Fosse.

SISTE NYTT

Siste nytt