Hopp til innhold

Nettbrettet den nye pekeboka for de minste

66 prosent av barna mellom 1 og 4 år bruker internett, viser tall fra Medietilsynets undersøkelse av småbarns medievaner. Nettbrettet har overtatt for pekeboka for de minste.

Ett år gamle Ludwig er en kløpper på nettbrett.

LÆRER MED LEK: Ludwig (1) er dypt konsentrert når han forsøker å finne elefanten på pappas nettbrett.

Ludwigs (1) små barnefingre flyr kjapt over nettbrettet til pappa. Uten ord eller nøling finner han målrettet fram til appene han liker best.

– Ball, gliser ettåringen fornøyd mot skjermen.

– Han har alltid vært veldig opptatt av tekniske duppedingser. Alt mor og far er interssert i, synes også han er gøy, forklarer pappa, Stein Hansen.

Ludwig

Fra 2012 til i dag har andelen ett- og fireåringer som spiller dataspill en eller flere ganger om dagen økt fra 5 til 16 prosent. Ludwig (1) er en av dem.

Foto: Helge Carlsen / NRK

66 prosent av barna mellom 1-4 år bruker i dag internett, mot 42 prosent i 2012, viser Medietilsynets undersøkelse av småbarns medievaner.

Fra 2012 til i dag har andelen ett- og fireåringer som spiller dataspill en eller flere ganger om dagen økt fra 5 til 16 prosent

Ludwig er en av dem.

Brettet har ersattet den tradisjonelle pekeboka i stor grad. Du har en mye mer interaktiv opplevelse, hvor han kan kan trykke og endre selv hva som foregår på skjermen, og det gir selvfølgelig en helt annen opplevelse, sier pappa.

– Mer aktivt enn å se på TV

Nettbrett og smarttelefoners inntreden er mye av grunnen. Per i dag har 83 prosent av alle barn og unge i Norge mellom 9–16 år en smarttelefon.

Selv om det ikke er like vanlig for de yngste å eie sin egen telefon og nettbrett, har mange av dem tilgang på mammas eller pappas, som fungerer som en interaktiv pekebok eller leketøy:

– Nettbrettet stimulerer til lek der og da, og fungerer dessuten som inspirasjon i leken ellers. Barn blir mer aktive enn om de for eksempel sitter stille og ser på TV, sier rådgiver Barbro Hardersen i Medietilsynet.

Hun argumenterer for at barnehagene i dag i større grad burde ta i bruk nettbrett, og sende ungene på for eksempel skattejakt med nettbrettet som kart ute i naturen.

2 av 3 barn i alderen 5-12 år fotograferer eller redigerer bilder.

Omtrent halvparten lager og redigerer film/video.

10 % lager egne nettsider.

6 % lager egne programmer/apper/spill til datamaskin, nettbrett eller mobil.

Medietilsynetsundersøkelse blant foreldre om småbarns mediebruk

Barna får digitale ferdigheter

Medietilsynets undersøkelse viser også at foreldrene bekymrer seg for barnas nettbruk og dataspilling. Halvparten av foreldrene mener barna tar skade av dataspill. Det er det ikke sikkert det er grunn til, ifølge medieforskerne.

– Barn og unge vil være der andre er og bruke de tingene som voksne gjør. De bruker det også til mye forskjellig, både til skolearbeid, sosialisere seg, organisere seg, ytre seg og til underholdning, forklarer Elisabeth Staksrud, som er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Hun sier forskningen viser at de fleste barn bruker nettbrett som en naturlig leke.

– De har det veldig gøy, og i tillegg, så får de en del digitale ferdigheter av det som gjør at det er relativt uproblematisk.

– Mer bekymret for dem som ikke har tilgang

Kritiske røster om barns nettbruk er imidlertid reist fra helsehold.

9 av 10 foreldre med barn i alderen 1-12 år tror barn på en eller annen måte påvirkes av dataspill, kinofilm eller TV. Nesten halvparten av foreldrene tror dataspill påvirker barnets atferd på en negativ måte.

Medietilsynets Barn og medier 2014 og Foreldre som småbarns mediebruk 2014

En av dem som har gått kraftigst ut mot nettbrett for småbarn, er Melanie Ekholdt Huynh, konstituert overlege i barne- og ungdomspsykiatri ved BUP Grorud, Ahus.

Overfor Bergens Tidende har hun betegnet nettbrettbruken som «et stort eksperiment med barns hjerner og at små barn skal ha god tid til andre bevegelser enn å sitte bak en skjerm.

Kritikere fra medisinsk hold peker på at man ikke vet hva langtidseffektene kan bli for barns helse når det gjelder muskler, synet, motorikk eller konsentrasjonsevnen.

Ifølge medieviter Staksrud burde foreldre ha mer is i magen når poden kaster seg over nettbrettet. Hun mener det er ikke nødvendigvis noe negativt i at så små barn bruker nettbrett og mobiler aktivt, så lenge det ikke blir for mye.

– Det er ingenting som er bra hvis man gjør det for mye, og man må være tydelig på å gi gode regler og holdninger i forhold til bruk. Mange barn foretrekker nettbrett framfor TV, som er en mye mer passiv aktivitet, legger hun til.

– Jeg ville heller være mer bekymret for de barna som ikke har tilgang på disse nye mediene, sier Staksrud, og viser til at det kan føre til at barna havner bakpå når det gjelder å utvikle barnets digitale kompetanse og å henge med sosialt.

AKTUELT NÅ