Hopp til innhold

Fremgang for SV gir mulig Jonas-flertall

SV går fram 1,7 prosentpoeng i en fersk NRK-måling. For Frp og MDG går det motsatt vei med årets laveste oppslutning.

SV-leder Audun Lysbakken

OPPOVER: Audun Lysbakken kan glede seg over at SV ligger over sperregrensen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er inspirerende tall for oss og det bekrefter en positiv tendens der snittet på målingene bedrer seg, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Med en framgang på 1,7 prosentpoeng på Norstats mai-måling for NRK, er SV oppe på 5,1 prosent. Partiet har stått utenfor to store forlik det siste halvåret, både asylforliket i høst og skatteforliket i forrige uke.

– SV er det klare alternative til regjeringen. Når Høyre og Arbeiderpartiet blir enige om et skatteforlik som øker forskjellene i Norge, er SV partiet som står for noe helt annet, sier Lysbakken.

Mandatfordelingen gir et flertall for sittende regjering, med støttepartiene Venstre og KrF, for femte måned på rad. Men skulle KrF skifte side, har de rødgrønne flertall på denne målingen, og dermed plass for Jonas Gahr Støre i statsministerstolen. Det er første gang siden desember.

Laster innhold, vennligst vent..

Interne konflikter

Rasmus Hansson (MDG)

NEDOVER: Rasmus Hansson forteller at partiet skal jobbe hardere for å fronte viktige MDG-saker.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

For Miljøpartiet De Grønne går det motsatt vei på den ferske målingen. Partiet gjør sin dårligste Norstat-måling siden august 2013 med en oppslutning på 2,5 prosent.

– Vi er i en fase der vi bruker mesteparten av kreftene på omstillinger internt. Vi har ikke vært gode nok til å markere politikken vår, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsmann.

MDG gjorde et brakvalg i høst og mangedoblet antallet folkevalgte. Men den siste tiden har også interne konflikter preget partiet. Landsmøtet ble overskygget av konflikten mellom talspersonene Hansson og Hilde Opoku, og også Hanssons trussel med å trekke seg hvis ikke Une Aina Bastholm ble valgt til ny nasjonal talsperson etter at nevnte Opoku trakk seg.

– Det er utvilsomt at det ikke hjelper i en fase hvor vi ikke er gode nok til å markere politikken vår. Det som blir eksponert er intern debatt, sier Hansson

Går vi dypere inn i målingstallene ser vi at 23,4 prosent av MDG-velgerne ved stortingsvalget i 2013 sier de ville stemt Arbeiderpartiet nå.

– Før har vi merket det motsatte. De velgerne har vi tenkt til å ta tilbake med solide renter, sier Hansson.

– Leverer politikk

Frp gjør også en svak måling med en oppslutning på 15,1 prosent.

– Målingene varierer veldig og derfor ser vi på trendene. To andre meningsmålinger de siste dagene plasserer oss rundt 17-tallet, sier Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Frp.

– Frp har i en lengre periode gjort det sterkt på målingene og analytikerne snakket om at innvandringspolitikken hadde mye å si. Nå går dere tilbake og SV fram. Er bildet i ferd med å endre seg?

– Nei, det tror jeg overhode ikke. Det som har snudd er at denne regjeringen leverer politikk på innvandringsfeltet, svarer Nesvik.

AKTUELT NÅ