Hopp til innhold

Lysbakken: – Det eneste vi lover å er å kaste Erna

GARDERMOEN (NRK): SV-leder Audun Lysbakken sier han ikke vil love Arbeiderpartiet støtte til noe som helst, bortsett fra å kaste Erna Solberg ut av statsministerstolen.

SV-leder Audun Lysbakken på Politik kvarter fra Gardemoen.

SV-leder Audun Lysbakken er med i Politisk Kvarter fra Gardermoen. Han lover å stille strenge krav til Arbeiderpartiet.

SV er et parti i motgang, og har vært det lenge. På NRKs måling i mars fikk partiet en oppslutning på 3,8 prosent, og valgforsker Bernt Aardal mener partiet over tid har blitt en «deppa gjeng».

I dag møtes SVs landsmøtedelegater på Gardermoen, der et av hovedspørsmålene er hvordan man skal unngå å miste velgere til Arbeiderpartiet før høstens kommunevalg.

SV-leder Audun Lysbakken innrømmer at han gjerne skulle sett bedre tall, men mener det på mange områder er stor forskjell på SV og Ap.

– Men velgerne ser ikke ut til å oppfatte dette. Gjør partiet noe galt. Gjør du noe galt?

– Nå får vi se hva valgresultatet nå og i 2017 blir. Det er det som avgjør om vi har lyktes. Jeg pleier å si det slik at jeg ikke har tenkt å være leder i et PR-byrå som løper etter meningsmålingene. Jeg skal være leder for et politisk prosjekt som brenner for noe, svarer Lysbakken.

– Lover å kaste Erna

Denne uken ga SV-lederen ut en bok, der han blant annet skriver at partiet vil støtte Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som ny statsminister i 2017. Lysbakken er ikke enig at SV burde angripe Arbeiderpartiet mer, for å vise seg som et klart alternativ.

Samtidig viser han til at han i sin nye bok skriver hvordan SV skal gjøre ting annerledes i 2017, sammenlignet med 2005 og 2009.

Dette innebærer blant annet å stille hardere krav til Støre og Arbeiderpartiet.

– Jeg vil ha en ny statsminister, noe annet ville ha vært rart. Men vi lover ikke å støtte noe som helst, utover det å kaste Erna Solberg som statsminister. For at vi skal få gjennomslag, kommer vår støtte til å koste, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under videoen.

SV-leder Audun Lysbakken på Politisk Kvarter fra SVs landsmøte på Gardermoen.

SV-leder Audun Lysbakken på Politisk kvarter fra landsmøtet fra Gardermoen.

Vil ikke svare om lister

Ved forrige kommunevalg stilte SV til valg i 281 kommuner. Det betyr at det ikke var SV-lister i rundt 150 av Norges kommuner.

Fristen for å stille lister til kommunevalget går ut i slutten av måneden, men SV-lederen vil ikke svare på hvor mange lister det hardt pressede partiet har fått på plass.

– Det pågår et veldig intenst arbeid nå, for å stille flest mulig lister. Det er avgjørende for oss, og vi kommer til å gå ut med dette tallet i slutten av måneden, sier Lysbakken, som ikke vil svare på om det kan bli færre lister i år enn ved forrige kommunevalg.

Et annet parti SV mister mange velgere til, Miljøpartiet De Grønne, har allerede varslet at de har på plass lister i 235 kommuner.

– Kan dere bli forbigått?

– Det tror jeg ikke, men det er ikke det viktigste heller. Vi er opptatt av å få flest mulig SV-ere inn, og færrest mulig fra høyresiden. Hvis vi også får selskap fra folk fra De Grønne, så er det litt flere som kjemper for miljø. Det er positivt.

Følg Audun Lysbakkens tale til landsmøtet fra klokken 12.30.

SVs nye kampsak er heldagsskole og skolemat, forteller SV-leder Audun Lysbakken i Politisk kvarter før landsmøtet på Gardermoen.

SVs nye kampsak er heldagsskole og skolemat, forteller SV-leder Audun Lysbakken i Politisk kvarter før landsmøtet på Gardermoen.

AKTUELT NÅ