Hopp til innhold

Rapport: Psykiske lidelser gir økning i unge fattige

Høyt frafall i skolen og psykiske lidelser er noen av årsakene til at unge nå er fattigere enn eldre.

Kjøpelystne utenfor en klesbutikk
Foto: Creative Commons, Karen B./specialkrb - Flickr

Andelen unge mellom 18 og 34 år med lav inntekt er høyere enn blant eldre over 66 år, viser en ny rapport. Tallene kommer frem i en ny Nav-rapport. Innvandrere fra ikke-vestlige land er overrepresentert, melder Dagsavisen.

– Vi har ikke råd til at så mange går ut av skolen uten å ha noen dokumentert utdanning utover ungdomsskolen, sier kunnskapsdirektør i Nav, Yngvar Åsholt.

Han er bekymret for funnene i Navs nye fattigdomsrapport for 2013.

Les også: Første gang det er flere fattige unge enn eldre

Yngvar Åsholt

Fortsetter utviklingen slik den har vært de siste årene, er det alvorlig, understreker Yngvar Åsholt.

Foto: NAV

I perioden 2004 til 2006 var andelen 18-34-åringer med lavinntekt 9,6 prosent. I perioden 2009 til 2011 har denne vokst til 11,4 prosent. Studenter er ikke en del av undersøkelsen.

Ser vi på samme tall for aldersgruppen over 67 år, har andelen med lavinntekt sunket fra 16,9 til 11,1 prosent.

Les også: Den vanskelige barnefattigdommen

Sysselsatte eldre

– Heldigvis har vi nå færre pensjonister og eldre som opplever å ha dårlig råd. Men de unge i gruppen 18-34 år er en utfordring, sier Åsholt.

At færre eldre har lavinntekt skyldes økt sysselsetting og bedre pensjoner for denne gruppen.

Årsaken til at stadig flere yngre har lav inntekt, er mer sammensatt. Navs rapport peker særlig på problemet med høyt frafall i videregående, og at stadig flere unge står utenfor arbeidslivet på grunn av helseproblemer, særlig psykiske lidelser.

I rapporten vises det til at blant 25-29-åringene med uførepensjon har halvparten en psykisk lidelse som årsak til uførhet.

Store utfordringer i fremtiden

Fortsetter utviklingen slik den har vært de siste årene, er det alvorlig, understreker Yngvar Åsholt.

– Vi vil ha store strukturelle utfordringer i arbeidsmarkedet, der vi kommer til å ha en høy etterspørsel etter ny arbeidskraft, men som de unge med mangelfull kompetanse ikke kan dekke.

– Vi vil da være avhengig av arbeidsinnvandring, som kan føre til økt forsørgerbyrde for samfunnet og økt press på det statlige og kommunale hjelpeapparatet. Dette kan føre til at flere etter hvert havner i lavinntektsgruppen, sier han.

Diskusjonen om frafall i videregående er ikke unik for Norge, påpeker han.

– Det er mange land som sliter med at unge faller ut av skolen. Vi tror at det er riktig å tilby de elevene som sliter med å gjennomføre ordinær utdanning en mulighet til å gjennomføre mer yrkesrettede løp med vekt på arbeidspraksis i bedrifter. Det er anbefalingene fra flere land, sier Åsholt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger