Hopp til innhold

Flere får påvist hiv: Etterlyser bedre tester

På verdensbasis har mellom 30 og 40 millioner mennesker hiv. Leger Uten Grenser tror det er mulig å se positive endringer om bare én generasjon.

Marius Trøseid

FORSKER PÅ hiv: Marius Trøseid fra Leger Uten Grenser.

Foto: Leger Uten Grenser

I dag markeres verdens aidsdag av helseorganisasjoner over hele verden. Leger Uten Grenser er en av de organisasjonene som jobber med å bekjempe hiv og aids globalt.

– Det er viktig at så mange som mulig blir testet, for antall smittede vil gå ned dersom flere blir behandlet, sier Marius Trøseid i Leger Uten Grenser.

– Trenger politisk vilje

Trøseid er lege og hivforsker, og tror det er mulig å redusere antall hivsmittede, men at det krever politisk vilje, og vilje fra legemiddelindustrien.

– Vi trenger bedre tester for å avdekke hivsmitte hos barn. Legemiddelindustrien har foreløpig ikke vært villig til dette fordi det fødes få barn med hiv i den vestlige verden, sier Trøseid.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil nå at alle som er hivsmittet skal få behandling. Trøseid tror man kan redusere antall hivsmittede i verden om én generasjon, men at dette krever betydelige ressurser.

Flere tester seg

Ifølge en rapport fra WHO var det i fjor flere nye tilfeller av hiv enn noensinne registrert i Europa. 142.000 mennesker fikk diagnosen i løpet av 2014.

I Norge ser man også en økning, og ved årsskiftet var det ifølge Folkehelseinstituttet over 5.500 som hadde fått diagnosen. Mange av de nye tilfellene er i gruppene menn som har sex med menn, innvandrere og nordmenn som reiser mye.

Rapporterte tilfeller av hiv blant menn i Norge, 1984–2014. Grafikk.

Nye tilfeller av hiv blant menn. Hittil i år har det blitt registrert 104 nye tilfeller.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRk

Ved Sjekkpunkt i Oslo, som tilbyr gratis og anonyme hurtigtester, er det flere som vil teste seg, og dermed også flere som får påvist hiv. Fra 2013 til i fjor økte antallet som testet seg hos dem med 50 prosent.

HIVTEST

HIVTEST: Vegar Bjørnshagen ved Sjekkpunkt demonstrerer en hivtest på kollega Aksel Skorm Mena Refsdal.

Foto: Petter Olden

– Vi er et lavterskeltilbud for dem som gjerne vil teste seg, men som av ulike grunner vil være anonyme, sier Aksel Overskott, kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget, som driver Sjekkpunkt.

700 vet ikke om smitte

Hurtigtestene som Sjekkpunkt tilbyr tester for hiv og syfilis, men der stilles det ingen diagnose.

– De som tester positivt hos oss blir sendt videre til sykehus for ekstra prøver og behandling, sier Overskott.

Han er opptatt av at flere tester seg, slik at flere får vite om at de har hiv. HivNorge anslår at rundt 700 lever med hiv i Norge, uten å vite det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger