Hopp til innhold

En av tre mener det drikkes for mye i jobbsammenheng

En av tre mener det drikkes for mye i arbeidslivet, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjort på vegne av Rusfeltets samarbeidsorgan Actis. 40 prosent har sett sjefen sin beruset.

Fest, alkohol, drikker

I undersøkelsen sa 14 prosent at de synes det kan være vanskelig å takke nei til alkohol i sosiale jobbrelaterte situasjoner.

Foto: Colorbox.com

Nær halvparten av vårt alkoholforbruk skjer i jobbsammenheng, for eksempel på julebord, seminarer, lønningspils og kundemiddager.

Fredag offentliggjør Rusfeltets samarbeidsorgan Actis rapporten «Alkohol og arbeidsliv», der det kommer fram at en av tre mener det drikkes for mye i sosiale jobbsammenhenger.

Actis mener det sender et sterkt signal til arbeidslivet om å se på hvordan den sosiale delen av jobblivet organiseres og gråsonene knyttet til alkoholbruk.

I undersøkelsen kommer det også fram at:

  • Sju av ti har opplevd at kolleger drikker seg beruset i jobbrelaterte situasjoner.
  • Fire av ti har opplevd at egen leder drikker seg beruset i slike sammenhenger.
  • Fem av ti har selv drukket seg beruset i jobbrelaterte situasjoner.

– Sjefen drikker mest

Mina Gerhardsen er generalsekretær i Actis.

Mina Gerhardsen er generalsekretær i Actis.

Foto: Actis

Undersøkelsen viser at 40 prosent av alkoholbruken skjer i jobbsammenheng. Like mange oppgir at de har sett sjefen beruset. Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, ber folk være forsiktig med å «gå på flatfylla» med kollegaer og sjefen.

– For vi har et arbeidsmiljø å ta vare på og en profesjonalitet som må være til stede senere. Derfor bør arbeidslivet ta ansvar for at også sosiale sammenhenger er innenfor ålreite rammer, sier Gerhardsen til NRK.

Selv om de sosiale situasjonene med kollegaer eller kunder er tenkt som noe hyggelig, kan det likevel få negative utslag. Actis mener ledere nå må gå foran og forme enn sunn og inkluderende bedriftskultur når det gjelder alkohol.

Julebord er hyggelig og positivt for arbeidsmiljøet. Men det er viktig at opplegget blir hyggelig for alle. Man bør ikke være så hard på fri bar og skåling. Formen på sosiale fellesskap bør også være åpen for kollegaer som ikke drikker alkohol, sier hun.

– Kan virke ekskluderende

Tre av ti sier det er vanlig med lønningspils på arbeidsplassen. Også tre av ti sier det er vanlig med vinlotteri på jobb og alkohol og vin som gave.

14 prosent svarte at de synes det kan være vanskelig å takke nei til alkohol i jobbrelaterte sammenhenger.

Forventningene om drikking på jobbfest påvirker de som av ulike grunner ikke drikker alkohol. Dermed kan de føle at for eksempel lønningspilsen er ekskluderende, i stedet for et positivt tiltak på jobben.

– Vår bekymring er at det er mange sosiale arrangementer knyttet til alkoholbruk og mye fyll. Det kan være ekskluderende. Det kan også skape drikkepress, og føre til uønsket seksuell oppmerksomhet og alvorlige forhold som vold og trakassering, sier hun.

LES OGSÅ: – Mange menn gruer seg til julebordsesongen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger