Hopp til innhold

Brende: – En helt uakseptabel radikalisering

Utenriksminister Børge Brende reagerer på signaler om at opprørerne i Syria blir mer ekstreme. Om kort tid skal Norge delta på en konferanse for å diskutere en politisk løsning for det krigsrammede landet.

Børge Brende med mobil

Børge Brende sier at Norge vil trappe opp støtten til Syria i 2014, men det eksakte beløpet er ikke klart.

Foto: Karlsen, Anette / NTB Scanpix

Utenriksministeren lar seg bevege av NRKs reportasje fra Syria, der en norsk FN-ansatt forteller om militsgrupper som blir stadig mer ekstreme, og går til angrep på FNs mannskaper.

– Dette er veldig sterke bilder, som viser at sivilbefolkningen rammes sterkt, sier Brende til NRK om reportasjen.

Han kjenner seg igjen i bildet som tegnes opp av den norske FN-ansatte.

– Det er riktig at opposisjonen i Syria har blitt dramatisk radikalisert den senere tiden. Al Qaida har fått et overtak og det kommer også ekstremister inn i Syria. Det er en helt uakseptabel radikalisering, sier han.

– Syria er inne i en negativ spiral, og situasjonen har forverret seg.

LES: – Utlendingene er de mest ekstreme i Syria

– Må unngås

Dersom de radikale militsgruppene tar hadde fått kontroll over landet tror Brende at man kunne sett for seg et framtidig Syria styrt av Sharia-lover.

– Det kan skje dersom den Al Qaida-styrte delen av opprørsbevegelsen hadde fått et overtak. Det må man unngå. Derfor så er det enda viktigere enn noen gang å finne gode politiske løsninger hvor man spiller på lag med de mer moderate kreftene, sier utenriksministeren.

– Hvilke konsekvenser hadde det hatt for oss her i Europa dersom militsgruppene overtok?

– Hvis Al Qaida hadde vunnet krigen og tatt over så ville vi kunne fått et mer Sunni-dominert regime, sier han.

– Men jeg tror ikke at det kommer til å skje, for Assad har hatt en viss militær fremgang. Jeg tror heller ikke at det internasjonale samfunnet vil akseptere det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leting etter overlevende i Takeek Al-Bab i Aleppo, etter angrep fra regjeringsvennlige styrker

Flere hundre mennesker skal ha mistet livet i Aleppo den siste uken under bombingen fra president Bashar al-Assads luftforsvar, opplyser helsepersonell og aktivister. Arkivbilde.

Foto: MOLHEM BARAKAT / Reuters

– Hva tenker du om at den syriske befolkningen i større grad støtter opp om regimet?

– Den syriske befolkningen er helt totalt utmattet. Det er en katastrofe. I den situasjonen som har oppstått så er det ingen tvil om at Assad har styrket seg og at noen i Syria ser for seg en fredsløsning der også Assad-regimet er part.

Utenriksministeren minner om at Assad bare i de siste dagene har bombet sitt eget folk.

– Hundrevis av barn er drept. Så jeg ser ikke for meg noen løsning der Assad spiller en rolle i framtidens Syria, sier Brende.

LES OGSÅ:

– Bare én løsning

Brende er klar på at det bare finnes en løsning for Syria og landets befolkning, som lenge har lidd under krigens grusomheter.

– Det er slik at i Syria nå så finnes det bare en politisk løsning. Man må komme sammen og danne en overgangsregjering der moderate krefter blir en viktig part. Og så må det holdes valg.

Det er nå innkalt til en Geneve II-konferanse om Syria 22. januar neste år. Der skal de viktigste partene i konflikten møtes for å forsøke om å bli enige om nettopp en slik løsning.

For første gang er Norge, som den sjette største humanitære giveren til Syria, invitert til en slik konferanse.

– Det som er viktig for oss er å sørge for at den politiske løsningen inkluderer kvinner og sivilsamfunn. Slik kan man unngå at Syria blir et land som er dominert av ekstremister, mener Brende.

– Hva kan Norge bidra med utover å være med i disse forhandlingene?

– Jeg ser for meg at Norge kan spille en ledende rolle i å presse på for en sikkerhetsrådsresolusjon som sier noe om at hjelpen må få komme fram til den som trenger den i Syria. Det er helt uakseptabelt at den blir stående på grensa. Det bryter med de mest grunnleggende humanitære prinsipper.

Vil øke støtten

Det vil også bli snakk om å øke støtten til Syria, men summen er ikke blitt eksakt tallfestet enda. Hittil har vi gitt omkring én milliard kroner.

– Norge vil fortsette med å trappe opp støtten til Syria og nabolandene, som nå har tatt i mot mer enn to millioner flyktninger. Nabolandene har store problemer med å håndtere dette antallet, og problemene øker.

– Det er for tidlig å si noe om et eksakt beløp. Vi vil klargjøre dette på en såkalt giverkonferanse i Geneve i januar som FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kalt inn til, sier Brende.

En av FNs sikkerhetsansvarlige i Syria, gir et sjeldent innsyn i hvordan det er å arbeide inne i landet. Han er en av få nordmenn som oppholder seg i Syria over lengre perioder. Mannen forteller om militsgrupper som blir stadig mer ekstreme, og går til angrep på FNs mannskaper.

SE VIDEO; En av FNs sikkerhetsansvarlige i Syria, gir et sjeldent innsyn i hvordan det er å arbeide inne i landet. Han er en av få nordmenn som oppholder seg i Syria over lengre perioder. Mannen forteller om militsgrupper som blir stadig mer ekstreme, og går til angrep på FNs mannskaper.

AKTUELT NÅ