Hopp til innhold

– Utlendingene er de mest ekstreme i Syria

En nordmann som er en av FNs sikkerhetsansvarlige i Syria, forteller at opprørerne med syrisk nasjonalitet nærmest er å regne som løpegutter for langt mer ekstreme utlendinger som er kommet for å delta i den syriske krigen.

En av FNs sikkerhetsansvarlige i Syria, gir et sjeldent innsyn i hvordan det er å arbeide inne i landet. Han er en av få nordmenn som oppholder seg i Syria over lengre perioder. Mannen forteller om militsgrupper som blir stadig mer ekstreme, og går til angrep på FNs mannskaper.

SE VIDEO; En av FNs sikkerhetsansvarlige i Syria, gir et sjeldent innsyn i hvordan det er å arbeide inne i landet. Han er en av få nordmenn som oppholder seg i Syria over lengre perioder. Mannen forteller om militsgrupper som blir stadig mer ekstreme, og går til angrep på FNs mannskaper.

– De fleste av dem som er de mest ekstreme, er utlendinger fra blant annet Pakistan og Jemen, samt mange europeere, som styrer dette med jernhånd, mens de med syrisk nasjonalitet er mer en form for løpegutter. Det er de mest ekstreme guttene som er på toppen og styrer det hele, sier nordmannen.

Han ønsker å være anonym. Sammen med 60 kolleger skal han ta seg av de ansattes sikkerhet. De er bevæpnet ved alle oppdrag.

– Er blitt skutt på

Mannen forteller om opprørsgrupper som har strammet grepet, blir stadig mer ekstreme og går til angrep også på FNs mannskaper.

– Jeg vet ikke om de vokser i omfang, men de har tatt et grep og har et overtak over de lokale grupperingene, og de er mer brutale. Mange av dem er veldig unge, det er gutter fra 18 år, sier han.

Han er en av få nordmenn som har opplevd borgerkrigen fra innsiden.

– Jeg har opplevd mye, både positivt og negativt. Det negative er jo krigssituasjonen, hvor vi har vært veldig nær situasjoner, og blitt skutt på. Det er en skremmende opplevelse i og for seg, men det er jo noe man må ta med seg når man har en jobb som dette.

Irakisk etteretning avslører i dag at en Al Qaida-gruppe som kjemper i Syria målbevisst er ute etter å kidnappe FN-personell.

Det tas bilder og gjøres filmopptak under oppdragene FN er med på. Det dokumenterer utfordringene de har i Syria, også med militsgruppene som kjemper mot regimet.

Tror norske hellige krigere kan bli farlige

– Hvilke konsekvenser kan det få på sikt at de gruppene blir stadig mer ekstreme?

– Dette kan utvikle seg til hele Midtøsten. Det er det vi alle er redde for. Hvis denne krigen slutter en dag, hvor reiser disse guttene da? Vi har mange skandinaver i Syria, hvor reiser de? Jo, de reiser tilbake til Skandinavia.

FN er i kontakt med nordmenn som kriger i Syria. Den norske medarbeideren mener krigerne kan bli farlige når de kommer tilbake til Norge.

– Jeg mener det er grunn til å være bekymret og håper norske myndigheter tar det på alvor. Disse krigerne har vært i fronten og kjempet, hvilke psykiske problemer får de etter slike krigshandlinger som er i Syria? Jeg tror vi kan forvente oss masse negativt i fremtiden på grunn av denne krigen, sier nordmannen.

Etter noen dager med julefeiring hjemme i Norge og voldsomme kontraster til arbeidshverdagen i Syria, skal han reise tilbake til det borgerkrigsherjede landet.

– Ser dere noen utgang på konflikten?

– Mange av dem jeg snakker med, sier at de vil ha tilbake det gode, gamle Syria. Det vil ikke dermed si at de vil ha Assad på toppen, men de vil gjerne ha den type regjering som styrte på den tiden hvor Syria, med dets sikkerhetstjeneste, var ett av de sikreste landene å bo i. Hva har vi fått nå? 100 prosent usikkerhet for alle.

SISTE NYTT

Siste nytt