Hussain: – Erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene

Den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain må i dag møte i Oslo tingrett for å ha truet to journalister, for å ha fremmet hatefulle ytringer mot jøder, ha truet en aktør i retten og for å ha oppfordret til steining av en homofil forfatter.

Ubaydulla Hussain

TILTALT FOR TRUSLER: Den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain møter i dag i Oslo tingrett tiltalt for trusler og hatefulle ytringer. Han skal blant annet ha kommet med ytringer om å steine en homofil forfatter til døde. Her ankommer han tingretten sammen med forsvarer John Christian Elden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I Oslo tingrett erkjenner Hussain ikke straffskyld for noen av de fem tiltalepunktene. Han fikk lest opp alle forholdene og svarte i tur og orden nei på samtlige punkter om straffeskyld.

I fjor høst gjorde NRK det kjent at den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain står tiltalt for trusler mot to journaliser og for å ha kommet med hatefulle ytringer.

I NRKs Nyhetssenter får du forløpende nyhetsoppdateringer.

Hevder muslimer reagerte

Senere er det også reist tiltale for å ha kommet med hatefulle ytringer mot en homofil forfatter. Hussain skal ifølge tiltalen ha oppfordret til å steine forfatteren til døde. På Facebook skrev han blant annet:

«(...). De burde ha steinet forfatteren til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden».

I 2012, med en ukes mellomrom, kom Hussain med trusler mot to journalister i Aftenposten og Dagsavisen. 19. oktober 2012 publiserte Aftenposten en artikkel om radikale muslimer som reiser til Syria for å kjempe mot Bashar al-Assads regime. I en mail til journalisten skal Hussain blant annet ha skrevet:

«DETTE ER IKKE EN TRUSSEL, ADVARSEL ELLER SKREMME-MAIL, JEG OPPLYSER DEG BARE OM FORHOLDENE SOM KAN OPPSTÅ GRUNNET DIN LØGNAKTIGE ARTIKKEL. EI HELLER OPPFORDRER JEG TIL DETTE. MEN DERSOM NOE SKJER MED DEG, VIL JEG SMILE HELE VEIEN TIL BEGRAVELSE».

Les også: Ubaydullah Hussain tiltales for trusler

Les også: - Hussain kan ikkje dekkje seg bak ytringsfridomen

Les også: Islamistleder har søkt om å bli fotballdommer

– Snoket i privatlivet

Uken før, 12. oktober, hadde Dagsavisen en artikkel om ekstreme islamister som tar jegerkurs. I en mail til den kvinnelige journalisten skal Hussain ha skrevet følgende i en mail ifølge tiltalen:

«Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til digg eget bruk».

Hussain er også tiltalt for å ha kommet med trusler mot en fagkyndig som vitnet i rettssaken mot Mulla Krekar 16. oktober 2012. I tillegg må han svare for å ha kommet hatefulle ytringer mot jøder som i en artikkel i VG uttalte at de savnet politibeskyttelse. Hussain skal blant annet ha skrevet følgende på den islamistiske gruppen Profetens Ummahs Facebook-side:

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47. Disse svinene tilhører en okkupasjonsmakt, Israel, i tillegg har de okkupert vår moske, Al-Aqsa (...). Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen».

Jon Christian Elden

Advokat John Christian Elden, forsvarer Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett.

Foto: Ingvild Sund / NRK

– Står for uttalelsene

Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, sier hans klient står for de uttalelsene han har kommet med.

– Nå blir det en tolkning i retten av hva som er sagt, der hvor det er muntlig,
Men der hvor det er e-poster, der hvor det er skrevet på Facebook, så vet man nøyaktig hva utsagnene går ut på, sa Elden til NRK søndag.

Han mener om kontakten med journalistene ikke er en sak som egner seg til å diskutere ytringsfrihet.

– Da er det mer et spørsmål de er truende, og om han har ment dem som truende. Men når det dreier seg om tiltaleposter som går på generelle påstander som han fremsetter, sitater fra Koranen, eller Bibelen, er det et spørsmål om dette skal være straffbart eller ikke, sier Elden.


Les også: Ubaydullah Hussain: – Jeg har ikke brutt deres menneskelagde lover

Les også: – Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel

Hussain: – Ytringsfrihet

Hussain skrev i en mail til NRK i høst, i forbindelse med nyheten om at han var tiltalt for trusler og hatefulle ytringer, at han ikke hadde brutt noen lover.

– Jeg synes at det er bemerkelsesverdig at det norske rettsvesenet bruker sine ressurser og tid på en slik sak, skrev han og fortsatte:

– Jeg er fortsatt villig til å stille opp for å forklare meg da jeg mener at jeg ikke har brutt deres menneskelagde norske lover, men derimot kun forholdt meg til ytringsfriheten som deres samfunn er så stolte av.

I samme mail uttrykket Hussain at han og andre troende muslimer var utsatt for en intens heksejakt av media, PST, politiet, rettsvesenet og den norske regjeringen.

– Dom i det nedre sjiktet

Aktor i saken, statsadvokat Carl Fredrik Fari, er sier saken først og fremst handler om grenseoppgangen mellom lovlige meningsytringer og ulovlige trusler og hatytringer.

– Det blir det sentrale spørsmålet i saken. Tiltalen flagger jo klart hva som er aktoratets synspunkt i saken, sier Fari til NTB.

Hussain er tiltalt etter paragrafene 132, 135a (rasismeparagrafen) og 227 i straffeloven. Det alvorligste punktet har en strafferamme på seks år. Fari vil ikke kommentere straffeutmåling, men sier en eventuell dom vil ligge «i det nedre sjiktet».

Er selv blitt truet

Hussain har selv vært utsatt for trusler. I en fotballkamp han dømte i oktober 2011 mellom Høland–Romsås blåste han av tre minutter før slutt etter å ha mottatt trusler. Det var Indre Akershus Blad som først omtalte saken.

Hussain skal også ha fått politibeskyttelse etter at familiemedlemmer til hans tidligere kone kom til hans bolig for «å ta ham». Dette ble kjent i februar i fjor. Konens familie skal ikke ha vært fornøyd med at hun giftet seg med Hussain.

Forrige uke kom Hussain med en pressemelding om at han trekker seg som leder fra den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Årsaken til at han trekker seg er ukjent. Det er heller ikke kjent hva den nå arbeidsledige mannen skal gjøre fremover.

Hussain er ikke tidligere straffedømt i Norge, men satt nesten fem uker varetektsfengslet da politiet etterforsket trusselsakene mot ham.

NRK er kjent med at Hussain tidligere har vært siktet for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet. Han skal også ha vært etterforsket for mulig oppfordring til terror etter å ha kommet med ekstreme ytringer i etterkant av terrorangrepet i In Amenas i Algerie, hvor blant annet fem norske Statoil-arbeidere ble drept.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger