Hopp til innhold

– Sandberg vokter det genuine Frp

Frp risikerer å miste velgere dersom partiet mister frittalende representanter som Per Sandberg, mener samfunnsdebattant og tidligere Frp-politiker Jan Arild Snoen.

Per Sandberg landsmøtet Frp

UREDD: Under landsmøtet i mai sa Per Sandberg at partiet trengte han fordi han tør provosere. Valgforsker Toril Aalberg og samfunnsdebatant Jan Arild Snoen tror han har rett i det.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Onsdag kommer den mye omtalte selvbiografien til Per Sandberg. I boken, med tittelen «Mot min vilje – oppklaring av et politisk liv», advarer den omstridte politikeren mot at partiet er i ferd med å miste sitt særpreg og bli for blankpolerte.

Ifølge Snoen har Sandberg grunn til å være bekymret.

– Det er en utfordring for Frp at Per Sandberg representerer det som kanskje er i ferd med å bli skjøvet til side i Frp, og det kan føre til at partiet mister velgere, sa han da han gjester Politisk Kvarter på NRK P2 onsdag morgen.

Kan bli dyrt å sitte i regjering

Også valgforsker ved NTNU, Toril Aalberg, sier Fremskrittspartiet er i en vanskelig situasjon. På den ene siden må de bli rundere i kantene for å kunne samarbeide med Høyre i regjering, på den andre siden er Frp et parti som tradisjonelt har tiltrukket seg såkalte proteststemmer.

– De risikerer nok å miste oppslutning blant kjernevelgerne. Dette er et parti som har profilert seg på å rakke ned på politikere og framstå som noe annet. Frittalenheten til Sandberg har åpenbart vært viktig, sier hun til Politisk Kvarter.

Det er denne fritalenheten Per Sandberg frykter er i ferd med å forsvinne. I boken hevder han at han ofte er blitt stående alene når han har frontet kontroversielle utspill. Han beskylder også partiet for å framstå som feige i innvandringsdebatten.

«Partiet har forandret seg. Før var vi partiet for mannen i gata. Partiet som kjempet for dem som trengte oss, vi var klare i budskapet vårt. Men rollen som ombudsmann eller -kvinne har forvitret i Frp de siste årene. Jeg synes det er trist, for det var ett av partiets varemerker» skriver han i boken.

Ifølge Aalberg har Sandberg ett poeng.

– Frps regjeringsprosjekt har gjort at de har slipt seg litt i kantene for å være mer tilgjengelig for de andre borgerlige samarbeidspartiene. I så måte har Sandberg rett, men Frp er fremdeles det partiet som står lengst til Høyre.

– Velgerne kan sette seg på gjerdet

Valgforskeren tror derfor ikke de såkalte protestvelgerne vil strømme til andre partier dersom de er misfornøyde med Frp. I stedet vil en del trolig velge å sette seg på gjerdet.

Ifølge Snoen, som var aktiv i Frp på slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet, kan Frp lykkes i å holde på velgerne dersom de klarer å tale med to tunger samtidig.

– De må kjøre to spor: Noen som snakker om det «virkelige Frp», og noen som står for kompromissviljen innad i regjering.

Per Sandberg har allerede varslet at han kommer til å trekke seg som nestleder neste år. Han sa også nei takk til å bli statsråd i Høyre/Frp-regjeringen fordi han manglet motivasjon. Som stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag kan han ta på seg rollen som talsperson for det Snoen kaller det «virkelige Frp».

– Han er i hvert fall vokter av det genuine og folkelige Frp. Han mener at han står for det, og at hans deltakelse i valgkampen gjorde at de fikk en høyere oppslutning enn de ellers ville fått, sier Snoen.

.

AKTUELT NÅ