NRK Meny
Normal

Sandberg åpner for å bli statsråd

Per Sandberg utelukker ikke at han kan bli statsråd i Erna Solbergs regjering en gang i framtiden. Men først må det han kaller konflikter og skittkasting internt i Frp forsvinne.

Sandberg og Jensen

TROSSET JENSEN: Per Sandberg ba to ganger om møter med Frp-leder Siv Jensen for å si at han ikke var motivert nok til å bli statsråd. Ifølge Sandberg selv skal hun ha vært uenig i avgjørelsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det kommer fram i hans kommende selvbiografi «Mot min vilje», der Per Sandberg bruker mange sider på å forklare hvorfor han takket nei til å bli statsråd i den nye Høyre/Frp-regjeringen.

«Totalbelastningen er stor, og jeg tror den blir for stor,» skriver han og ramser opp grunnene til at han kviet seg:

  • Gamle skandaler, som voldsdommen fra 1996 og episoden der han gikk beruset på Stortingets talerstol i 2006, ville alltid forfølge ham og skade partiet og familien.
  • Partifeller som angivelig går bak ryggen hans og sprer rykter.
  • Situasjonen i Troms Frp som han hevder er preget av uro og bråk.
  • Hensynet til familien som må flytte fra Senja til Oslo dersom han blir statsråd.
  • Arbeidsmengden vil øke voldsomt, og han føler allerede at han jobber for mye.

Sa nei til Jensen to ganger

Ifølge Sandberg gjorde alt dette at han 4. oktober gikk til Frp-leder Siv Jensen og ba om et møte mens regjeringsforhandlingene foregikk på Sundvolden.

«Jeg sa til Siv at jeg anbefaler at jeg ikke tar en statsrådpost. At de må vurdere en annen. At jeg ikke er motivert nok, at jeg vil koste dem for mye. Siv var helt uenig», skriver han i boken.

Fem dager senere, og to dager etter at regjeringserklæringen ble lagt fram, gikk han igjen til Jensen med beskjed om at han ikke ville bli statsråd.

I boken skriver Sandberg at både familien og partifeller var sikre på at han ville ende opp rundt Kongens bord. «Det er bare ett menneske som ikke er like overbevist, og det er Per Sandberg».

Én uke senere ble det kjent i pressen at Per Sandberg hadde takket nei til å sitte i regjering.

– Dette er en beslutning jeg har tatt alene, etter å ha rådført meg med familien, Siv og partiet. Jeg er stolt av å ha blitt spurt, men jeg har takket nei, sa Sandberg til NRK den gang.

Kan gå på neste statsråd-tog

Da det noen uker senere ble kjent at han også vil trekke seg som Frp-nestleder neste år, trodde mange at Sandberg snart er ferdig i rikspolitikken.

Forside Sandbergs biografi

FORVENTER BRÅK: Per Sandberg har sagt at han er forberedt på kritikk når selvbiografien kommer i butikkene onsdag.

Foto: Juritzen forlag

Men Sandberg advarer både politiske venner og motstandere mot å tro at han er politisk død. Han lover at han skal stå på som stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Og selv om han har brukt flere kapitler i selvbiografien til å forklare hvor lei og sliten han er, åpner han døren på gløtt for at han kan bli statsråd ved neste korsvei.

Sandberg viser til at det ofte skjer omrokkeringer i en regjering, og skriver at det er umulig å vite hva som vil skje i fremtiden.

«Kanskje er konfliktene innad i partiet færre da, kanskje er presset på kona mi mindre da, kanskje jeg har fått samlet krefter. Dette toget har gått, ja – men det kommer som kjent alltid et til».

Boken tilbakeviser også spekulasjonene om at Sandberg takket nei til å bli statsråd fordi han ikke støttet regjeringsprosjektet. Han skryter av samarbeidet og tonen under sonderingene i Nydalen og forhandlingene på Sundvolden hotel.

Per Sandberg beskriver statsminister Erna Solberg som morsom og myndig, ord som «kunnskapsrik» og «kompetent» brukes om Venstre-leder Trine Skei Grande, og KrF-leder Knut Arild Hareide omtales som en «fantastisk fin fyr».

Stolt og på vakt

Men da Erna Solberg presenterte Norges nye regjering på Slottsplassen 16. oktober, satt Per Sandberg i leiligheten sin og fulgte hendelsene på TV.

«Jeg har forsøkt å kjenne etter i hele dag om jeg angrer på avgjørelsen min om å ikke være med inn på slottet. Men alt jeg finner er glede og lettelse. Vel, en flik, en bitte liten flik av noe melankolsk er det vel også der», skriver han i boken.

De neste årene skal han følge regjeringens arbeid fra utsiden. Som NRK.no skrev mandag frykter Sandberg at partiet er i ferd med å miste sitt særpreg.

Sandberg avslutter sin selvbiografi med en advarsel til sine partifeller i regjering:

«Det er viktig nå at våre statsråder ikke legger seg så flatt at de blir usynlige. Den største utfordringen for Frps regjeringsdeltakelse er å påse at partiet ikke flyter inn i Høyre, med det resultat at vi står tilbake med bare ett parti på høyresiden i norsk politikk».

Sandberg ønsker ikke å kommentere innholdet i biografien før pressekonferansen onsdag.

Sandberg ut mot eget parti

VIDEO: Se Dagsrevyens reportasje om Per Sandbergs bok (11.11.13).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger