Hopp til innhold

Sandberg: – Frp har mistet varemerket sitt

Per Sandberg mener Frp har mistet ett av sine viktigste kjennetegn. Han kritiserer utviklingen i Frp i boken sin som NRK har fått tilgang til. Den offisielle utgivelsen er onsdag.

Per Sandberg

Per Sandberg har følt seg truet av sine egne og mener Frp har mistet noe av identiteten sin.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Per Sandberg kritiserer utviklingen som har vært i Fremskrittspartiet i boka som kommer ut onsdag.

I midten av oktober ble det klart at Per Sandberg takket nei til å bli statsråd i den nye Høyre/Frp-regjeringen. Sandberg hadde vært tett inne i forhandlingene om regjeringssamarbeidet, og nyheten kom som en overraskelse på mange. Det vekket også oppsikt da han heller ikke ble parlamentarisk leder.

Dagen etter kunngjøringen ble det klart at Sandberg holdt på å skrive bok. Utover at det var en selvbiografi ville han ikke si noe om hva boka skulle handle om.

Siden da har det vært spekulert i om at Sandbergs avgang hadde noe med selvbiografien å gjøre.

28. oktober ble det klart at Sandberg også ville trekke seg som nestleder i Frp på landsmøtet til våren. Som grunn oppga han at han ikke fant motivasjon for å jobbe for det han tror på.

«Har mottatt trusler fra egne rekker»

Forside Sandbergs biografi
Foto: Juritzen forlag

Nå avslører han i boka han at han har måttet tåle mye kritikk fra egne rekker:

«Størsteparten av kritikken jeg har fått etter politiske utspill som leder av programkomiteen har kommet fra mine egne partifeller, ikke våre politiske motstandere».

Dette skal ha toppet seg frem mot Frps landsmøte i 2013. Da opplevde Sandberg, ifølge boken, nærmest å motta trusler fra egne rekker.

Han følte at det ble konspirert for å få bli kvitt ham som nestleder.

Sandberg mener også utviklingen av partiet har gått i en retning han ikke liker.

«Fremskrittspartiets stortingsgruppe får alltid harehjerte før valg. Vi må ikke såre noen! (...) I åpne prosesser sniker feigheten seg inn».

Sandberg tar også et oppgjør med egne partikolleger på Stortinget.

«Må se meg over skulderen»

«Det er knalltøft å representere fornyelse og modernisering (...) Jeg får tilslutning til forslagene fra min egen stortingsgruppe, jeg får klapp på skulderen og hyggelige kommentarer, men som talsperson blir jeg stående alene. De tør simpelthen ikke, for da kan de miste stemmer».

Han sier at angrepene mot ham også kommer internt fra egne Frp-rekker.

«Jeg har sagt at jeg gjerne står mutters alene og tar kampen utad, men når jeg samtidig må se meg over skulderen og stille spørsmål ved mine partifellers agenda, stå til rette for dem og bli kalt idiot, illojal, løs kanon på dekk, useriøs eller inkompetent, da har det gått for langt».

Det er ikke første gang Per Sandberg har følt på motstanden mot ham internt i Frp.

For det har alltid stormet rundt Per Sandberg. Da han ble valgt til nestleder i Frp i 2011, var hver tiende stemme blank.

Før nestledervalget i 2013 sa Sandberg at han også da regnet med å få en del blanke stemmer.

– Jeg har alltid vært kontroversiell i Frp, og skulle jeg stille i et valg og ikke fått blanke stemmer ville jeg blitt urolig. Jeg vil måle landsmøtets tillit til meg gjennom dette valget, sa Sandberg til NRK.

Ved nestledervalget i 2013 hadde 22 blanke stemmer fra 2011 økt til 33.

Sandberg: – Frp for mannen i gata har forvitret

Når jeg samtidig må se meg over skulderen og stille spørsmål ved mine partifellers agenda, stå til rette for dem og bli kalt idiot, illojal, løs kanon på dekk, useriøs eller inkompetent, da har det gått for langt

Per Sandberg (Frp) / «Mot min vilje»

Per Sandberg mener også at partiet han stått last og brast med siden 1980-tallet er i ferd med å miste noe av det som etter hans mening i sterkest grad kjennetegner Frp.

«Partiet har forandret seg. Før var vi partiet for mannen i gata. Partiet som kjempet for dem som trengte oss, vi var klare i budskapet vårt. Men rollen som ombudsmann eller -kvinne har forvitret i Frp de siste årene.

Jeg synes det er trist, for det var ett av partiets varemerker».

Ifølge forlegger Arve Juritzen har flere Frp-ere er svært nysgjerrig på hva Sandberg kan ha skrevet om dem. Juritzen har uttalt til NRK at en «håndfull personer» hadde tatt kontakt og spurt om boka.

Da NRK kontaktet Sandberg mandag kveld, ønsket han ikke å gi ytterligere kommentarer til boka før pressekonferansen i forbindelse med utgivelsen onsdag.

AKTUELT NÅ